S pivkem proti oligarchii

Předseda ODS Petr Fiala nechce jen sjednocovat opozici proti oligarchovi Andreji Babišovi. Má i vlastní agendu – pivo za volantem.

Představte si, že jste předsedou opoziční strany, vaším největším politickým protivníkem ve vládě je oligarcha v takovém střetu zájmů, že proti němu jdou orgány Evropské unie, domácí státní zastupitelství i policie. Část obyvatel je tak naštvaná, že svolává protesty po celé zemi a v hlavním městě proti premiérovi demonstruje nevídaných čtvrt milionu lidí. Je jen na vás, jaká předvolební témata vymyslíte, jak vyprofilujete svoji stranu a s čím půjdete do voleb. Nutno dodat, že jste tedy předsedou pravicové, konzervativní strany, ale svět prostě není dokonalý.

Svoje k řízení pod vlivem mohl určitě říct senátor Kubera, ten už ale bojuje za kouření v hospodách a je potřeba si agendu v rámci strany nějak rozdělit.

Přesně v této situaci je předseda ODS, profesor politologie Petr Fiala. S čím za této politické konstelace vyrukoval? S pivkem. Korporátní moloch převlečený za politické hnutí chce položit na lopatky s tématem pití za volantem. Právě pití piva chce Fiala z nějakých důvodů liberalizovat a dopřát Čechům jedno po obědě. Za tímto účelem natáčí videa, vyrábí infografiky a kultivovaně hovoří o zodpovědnosti a důvěře k občanům. Jeho političtí konkurenti prý českým občanům nedůvěřují, když jeho návrh v zemi, která má problémy s nehodami způsobenými alkoholem, považují za pitomost. Politik, který by občanům skutečně důvěřoval, by podle Fialova teorému důvěry, dovolil pivsonů po obědě rovnou deset. Pak by se vidělo.

Fiala není první český politik, který by svou popularitu rád zvýšil benevolencí k nějakému tomu pivu nebo vínu. Nejlidovější z lidových, bývalý sociálně demokratický senátor Zdeněk Škromach bojoval za 0,8 promile pro cyklisty na silnicích třetí třídy a v obcích. I jeho tažení ale dávalo oproti tomu Fialovu pořád smysl. Nejen kvůli tomu, že Škromach logicky argumentoval tím, že je nesmysl napřed vybudovat vinné cyklostezky a potom tam postavit policejní hlídku a začít měřit, jestli si cyklisti náhodou necvakli, ale zejména proto, že opilý cyklista je nebezpečím především sám pro sebe. Což u aut zdaleka neplatí. Ani voliči na Hodonínsku, kde byl Škromachův senátní obvod, ale jeho snahu neocenili a poslali do Prahy raději Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL). A to Škromach v předvolební kampani i griloval.

Fiala politický útok na oligarchii pivem po obědě kombinuje s nápadem na vytvoření protibabišovské koalice opozičních stran, v jejímž čele by sám stanul. Pod svá křídla chce přitom stáhnout i Piráty, kteří mají vyšší preference než jeho ODS, a jeho návrh tak svou nabubřelostí nakonec několika pivy opravdu zavání. Piráti to pochopitelně odmítli a Fiala pak natočil další video o pivu za volantem.

Z marketingového hlediska Fialův boj za pivo za volantem překvapuje i z toho důvodu, že uhlazený profesor rozhodně nevyvolává dojem, že si bez jednoho kousku po obědě nedokáže představit život. Kdyby s tímto pseudonávrhem vyrazil do boje nějaký jiný tahoun české pravice, třeba Alexandr Vondra, který před eurovolbami znovu vytáhl svoje věčné androšství, dávalo by to smysl aspoň na rovině dojmů. Každý androš ale ví, že když se pije, tak se pije, a nejezdí se autem. Že toto Fiala neví, je asi tak jediné, co mu těžko může někdo vyčítat. Svoje k řízení pod vlivem by určitě mohl říct senátor Kubera, ten už ale bojuje za kouření v hospodách a je potřeba si agendu v rámci strany nějak rozdělit.

Je dobře, že už ODS nebojuje za zpoplatnění zdravotnictví nebo vysokého školství, jak to dělala v minulosti. Zároveň jí ale roste konkurence v podobě Trikolory Václava Klause ml. a i kvůli tomu by mohla přicházet se střízlivější agendou, než je pivo za volantem. Na druhou stranu volby jsou daleko a je potřeba se přes léto nějak zabavit. Pivo jako symbol vyrovnávání se ODS s klimatickou krizí funguje docela přesně.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále