V Ostravě proběhla demonstrace za strakatý poklad

Ostravští aktivisté bojují za zachování cihlového komína, který vlastní společnost Vítkovice a. s.

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy se ve středu v podvečer sešlo kolem padesáti demonstrantů na akci s názvem Rváči za Strakáč a pravdu. Akce měla upozornit na kauzu komína Aglomerace, který díky jedinečnému kostkovanému vzhledu získal přezdívku Strakáč. V tomto provozu se v minulosti upravovala a spékala železná ruda. V současné době komínu hrozí, že ho jeho vlastník Vítkovice a. s. nechá zbourat.

„Mně se ten komín prostě líbí a myslím, že je ho škoda,“ odpovídá asi třicetiletý muž, který se představuje jako Jan, na otázku, proč dnes na demonstraci dorazil. Organizátoři pochodu ze spolku Svatý Václav v čele s Dominikem Raškou poukazují na fakt, že Dolní oblast Vítkovice čili okolí známého dolu Hlubina, se stala symbolem Ostravy a hojně navštěvovanou turistickou atrakcí hostící různé kulturní události. Kladou si otázku, proč by stejný osud nemohl být dopřán také komínu Aglomerace, jehož název odkazuje na postup při zpracování rud.

Vlastník komína, společnost Vítkovice a. s., na snahu aktivistů o jeho zachování reaguje poukazováním na rizikovost stavby jakožto ekologické hrozby s tím, že Ostrava vyvíjí trvalý tlak na snižování zátěže životního prostředí. Odvolává se přitom na stanovisko České inspekce životního prostředí. „Objekt je kontaminovaný olovem, arsenem, polychlorovanými bifenyly a dalšími karcinogenními látkami,“ uvádí na svém webu společnost.

Členové spolku se oproti tomu v minulosti pokusili dosáhnout pro komín status kulturní památky. Ministerstvo kultury jim však nevyhovělo s odůvodněním, že ačkoli je jeho vzhled netradiční, nejedná se o výjimečnou architektonickou hodnotu. „Komunikace s Vítkovicemi je obtížná, na diskuzi, kterou jsme v zimě pořádali na téma zachování Strakáče, i přes pozvání nedorazili,“ stěžuje si Raška. Na podporu jeho snahy na demonstraci dorazilo několik hudebníků i umělec Vladimír Franz. „Ostrava je jedinečné místo, které si potřebuje uchovat svou tvář,“ podotkl v krátkém proslovu Franz. Strakáč je podle něj součástí místní krajiny.

O odstranění komína na žádost vlastníka rozhodne Český báňský úřad. Jeho verdikt by měl být znám do dvou týdnů.

 

Čtěte dále