Indonésie změní hlavní město. Jakarta se pomalu potápí

Jedna z nejlidnatějších zemí světa musí kvůli důsledkům klimatické krize přesunout svoje hlavní město na ostrov Borneo.

Prezident Indonésie, čtvrté nejlidnatější země světa, ohlásil, že hlavní město se v blízké budoucnosti přesune na ostrov Borneo. V současnosti je sídelním městem Jakarta, druhé nejlidnatější město na světě. Ta se v důsledku klimatické krize a zvyšování hladiny moří pomalu potápí. Na vině je nejen klimatický rozvrat, ale i špatné městské plánování. Velké části města se nacházejí pod úrovní moře a hladina zde pohlcuje ročně deset až dvacet centimetrů pevniny.

Vláda naplánovala v Jakartě stavbu hrází a zábran proti stoupající mořské hladině, ale sám prezident je z pomalého postupu rozhořčený. „Tento obrovský projekt musí být rychle dokončen, aby se Jakarta nepotopila pod moře,“ řekl prezident.

Projekt nového hlavního města na Borneu by měl přijít na 26 miliard liber. Indonéský prezident Joko Widodo v televizním projevu uvedl, že „břemeno, kterým se nyní stala Jakarta, je pro centrum státní správy, byznysu, obchodu, financí a služeb příliš těžké.“ Zároveň slibuje, že nové hlavní město na ostrově Borneo bude zeleným smart city. Řada enviromentálních expertů se však obává, že výsledkem útěku před jednou ekologickou katastrofou může být další katastrofa.

Borneo je totiž z velké části pokryté deštnými pralesy s velkou biodiverzitou a je mimo jiné jedním z posledních míst, kde žijí orangutani v přirozeném prostředí. Ekologické organizace proto chtějí záruky, že se tato jedinečná příroda nebude ničit. „Vláda musí jasně říct, že se nové hlavní město nebude stavět v rezervacích a chráněných oblastech,“ řekla Jasmine Putri z indonéské pobočky Greenpeace.

Pokud parlament návrh schválí, začne se příští rok stavět na území o velikosti 40 tisíc hektarů. První státní úředníci by se pak měli začít stěhovat na Borneo do nového správního centra kolem roku 2024.

 

Čtěte dále