Uniklé dokumenty odhalily Bolsonarův postup proti ochraně Amazonského pralesa

Podle uniklých materiálů se brazilská vláda cíleně staví proti ochraně pralesů, neziskovým organizacím a menšinám.

Podle webu Open Democracy se na únorovém setkání představitelů brazilské vlády s místními politiky mluvilo o budoucnosti Amazonského pralesa. Podle uniklé prezentace se prezident Jair Bolsonaro chystá stavět most přes Amazonku, vodní elektrárnu v oblasti Oriximiná či další úsek dálnice BR-163, která by měla vést až k hranicím se Surinamem. Brojí tak proti projektům na ochranu deštného pralesa a neziskovým organizacím, které prý stojí za „relativizováním národní suverenity“. Podle prezentace je pak v boji proti těmto tlakům nutné větší vládní zastoupení v amazonském regionu.

Bolsonarovou reakcí na požáry v Amazonii je útok proti neziskovým organizacím.

Vládní plán začíná rétoriku a tento bod, jak se zdá, zatím Bolsonarovi vychází víc než dobře. Amazonský prales už týdny hoří, a přitom o tom často nevědí ani obyvatelé Brazílie. Do povědomí se tato fakta dostávají až v posledních pár dnech, a to především díky lokálním komunitám a sociálním sítím. Pravda je přitom děsivá – v zemi jenom tento rok vypuklo přes 72 tisíc požárů, celá polovina z nich v Amazonii. Oproti minulému roku sledujeme nárůst o 84 procent.

Není překvapením, že Bolsonarovou reakcí na požáry v Amazonii je útok proti neziskovým organizacím. Nechal se slyšet, že za touto ekologickou katastrofou stojí právě tyto subjekty – údajně tak chtějí poškodit jeho vládu i osobu v reakci na snížení finanční podpory. Nejenže ale nejmenoval žádnou konkrétní instituci, nedokázal ani předložit jediný důkaz svého podezření. Kampaň také mluví o nebezpečí, které údajně představují menšiny, především pak původní domorodci a „quilombola“ – potomci Afričanů, kteří utekli před otroctvím. Částí vládní strategie je diskreditace menšin podle hesla „Brazílie nade vše“.

 

Čtěte dále