Ve Washingtonu spáchali sebevraždu dva důchodci. Neměli na zdravotní péči

Policie nalezla mrtvé manžele a případ šetří jako vraždu a sebevraždu. Žena měla vážné zdravotní problémy a pár žil v obavách, že si nebude moci dovolit další zdravotní péči.

Minulou středu zavolal na linku 911 ve Washingtonu starší muž a oznámil, že se chce zabít. Byl identifikován jako sedmasedmdesátiletý Brian Jones, který žije se svojí o rok mladší ženou Patricií Whitney-Jones. Muž dále oznámil, že připravil dopis na rozloučenou a všechny doklady nutné k identifikaci. Dispečer se jej pokusil udržet na lince, ale nepodařilo se mu to. Poslední slova Briana Jonese byla: „Najdete nás v přední ložnici.“

Po příjezdu policie na místo se vyjednavač s megafonem hodinu snažil s Brianem Jonesem navázat kontakt. Poté policie použila dron s kamerou, díky čemuž našla nehybný manželský pár s viditelnými střelnými ranami.

Podle policie byly na místě dále nalezeny dokumenty, které uváděly, že Patricia Whitney-Jones měla vážné zdravotní problémy a pár žil v obavách, že si nebude moci dovolit další zdravotní péči. Policie šetří případ jako vraždu a sebevraždu. Podle nich Brian Jones nejdřív zastřelil svou ženu a pak sebe. „Je velmi tragické, že se tito senioři ocitli v tak zoufalé situaci, že jim vražda a sebevražda přišla jako jediná možnost,“ uvedl ve svém prohlášení vyšetřující policejní důstojník Bill Elfo.

Výdaje na zdravotní péči pro seniory v USA rapidně rostou. Už v roce 2014, kdy tvořili důchodci 15 procent obyvatel USA, platili 34 procent využité zdravotní péče. Osobní výdaje na zdravotní péči pro osoby starší 65 let činily v roce 2014 téměř 20 tisíc dolarů na osobu, tedy pětkrát víc než výdaje na dítě a téměř třikrát víc než výdaje na dospělé ve věku od 19 do 64 let.

 

Čtěte dále