Vznikla kniha o tom, proč respektovat Bolsonara. Je plná prázdných stránek

Kniha s názvem Proč bychom měli důvěřovat Jairu Bolsonarovi a proč bychom ho měli respektovat má 190 stránek a skoro všechny jsou prázdné.

Podle třicetiletého Willyama Thumse z brazilského Porta Alegre má jeho kniha Proč bychom měli důvěřovat Jairu Bolsonarovi a proč bychom ho měli respektovat přinutit čtenáře k zamyšlení nad současnými kontroverzními politiky. Na dvou posledních stranách najdeme text o Bolsonarovi, který Thums označil za „výsledek bezpočtu hodin práce“, který nabízí „výhradně nestranný pohled“ na nepopiratelné zásluhy Jaira Bolsonara. „Je to protest,“ řekl webovému magazínu Veja São Paulo. „Cílem je nenabídnout žádnou odpověď. Bolsonaro si podle mě žádný respekt nezaslouží.“ Autor se inspiroval podobnou knihou o Donaldu Trumpovi.

Je to nejlepší a nejkomplexnější analýza osoby, která mění jednu velkou zemi.

Kniha byla už delší dobu v nabídce Amazonu, ale virálním hitem se stala až minulou středu, když se o ní začalo bouřlivě diskutovat na sociálních sítích. Za pár hodin měla na Amazonu přes 200 čtenářských recenzí (v současnosti už jich má přes 400). Podle brazilského listu O Globo se na Amazonu u knihy následně objevila poznámka „Pozor: satirická kniha“ a od té doby je nedostupná.

Řada recenzí byla podle BBC v pochvalném duchu. „Gratuluji autorovi k výsledku tvrdé práce,“ napsal jeden uživatel. Jiný knihu okomentoval slovy: „Je to nejlepší a nejkomplexnější analýza osoby, která mění jednu velkou zemi.“ Jiní se ale rozčilovali. Jeden uživatel uvádí, že knihu zakoupil pro účely studentského výzkum a že její popis „uváděl čtenáře v omyl“. Podle autora to ale všechno byly ironicky míněné poznámky, protože si ji ve skutečnosti nikdo nekoupil. O to víc se nicméně o ní a o Bolsonarovi diskutovalo na sociálních sítích.

Jair Bolsonaro, který se stal brazilským prezidentem tento rok, hluboce rozděluje brazilskou společnost. Rád provokuje rasistickými, homofobními a misogynními poznámkami. V posledních týdnech byl mezinárodně kritizován za rostoucí odlesňování amazonského deštného pralesa. Samotný prezident, bývalý armádní kapitán a poslanec, obsah knihy nekomentoval.

 

Čtěte dále