Bydlení pro všechny! Bernie Sanders přišel s plánem za 2,5 bilionu dolarů

Součástí plánu Bernieho Sanderse na zlepšení podmínek bydlení všech Američanů je stavba deseti milionů bytů a zdanění spekulantů.

„Vyrůstal jsem v Brooklynu v malém bytě s regulovaným nájmem,“ říká často americký senátor a kandidát na prezidenta Bernie Sanders. Teď by rád něco podobného nabídl i ostatním Američanům a představil velkolepý plán, který by zásadně změnil způsob, jakým se v zemi bydlí.

„Je před námi obrovská spousta práce, ale nejprve musíme uznat, v jak vážné krizi se nacházíme,“ řekl Sanders v polovině léta, když navštívil losangeleskou Skid Row, jednu z největších bezdomoveckých lokalit v USA. Ve Spojených státech momentálně žije okolo půl milionu lidí bez domova. Dalších 18 milionů dává za bydlení více než polovinu svého příjmu. Sandersův plán si dává za cíl zajistit „právo na bezpečné, adekvátní, přístupné a cenově dostupné bydlení“ pro každého Američana.

Středobodem plánu je příslib vybudovat téměř 10 milionů nových bytových jednotek. 25 000 jednotek by mělo být vyhrazeno pro nízkopříjmové a rizikové skupiny a půl miliardy dolarů chce Sanders poskytnout jednotlivým státům ve snaze prakticky vymýtit bezdomovectví. Celonárodní regulace nájmů by měla zastropovat jejich navyšování na třech procentech (nebo 1,5 násobku inflace) ročně. Sanders by taky chtěl zakročit proti bytovým spekulantů. Jednak by chtěl uvalit 25 procentní daň na (neobývané) byty, které majitel chce prodat za vyšší než kupní cenu v rámci pětiletého období. Na neobývané jednotky by také chtěl uvalit dvouprocentní daň.

Středobodem plánu je příslib vybudovat téměř 10 milionů nových bytových jednotek. 25 000 jednotek by mělo být vyhrazeno pro nízkopříjmové a rizikové skupiny a půl miliardy dolarů chce Sanders poskytnout jednotlivým státům ve snaze prakticky vymýtit bezdomovectví.

V reakci právě na hospodářskou krizi, která začala před dvanácti lety, chce Sanders ustanovit komisi, která by měla pomoci majitelům nemovitostí stále trpícím jejími následky. Některým by dokonce mělo být vyplaceno odškodnění. Ve Spojených státech stále je okolo 5 milionů hypoték, jejichž doplatek přesahuje aktuální cenu nemovitost (tzv. underwater mortgage). Jedná se o necelou desetinu všech hypoték. „Finanční pomoc má směřovat k lidem v nouzi, nikoliv ke spekulantům z Wall Streetu, kteří krizi způsobili.“ Komise by měla také trestat predátorské úvěrování, hypoteční podvody a rasovou diskriminaci.

„Když jsme vše nechali na soukromých developerech, výsledkem byla hospodářská krize, exploze gentrifikace v našich nejzranitelnějších komunitách a množství lidí, které zvyšující se nájmy vyhnaly z lokalit, které by měly být cenově dostupné,“ vysvětluje senátorův poradce Josh Orton. „Musíme proměnit federální politiku tak, aby vznikla obyvatelná, propojená komunita pro všechny,“ slibuje Sanders.

Čtěte dále