Fotogalerie: Extinction Rebellion symbolicky pohřbilo české lesy

Protestní happening hnutí Extinction Rebellion upozornil na souvislost mezi usychaním českých lesů a klimatickou změnou.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

„Už není pravda, že se dopady klimatické změny týkají jen budoucích generací – zažíváme je teď a tady i v České republice a budeme je zažívat stále intenzivněji v následujících letech a dekádách,“ uvádí Extinction Rebellion ve své tiskové zprávě. Svými akcemi se hnutí, které původně vzniklo ve Velké Británii, snaží probudit občany a vyvíjet nátlak na politiky.

V pěti českých městech v pondělí 23. září aktivisté z Extinction Rebellion symbolicky pohřbili naše lesy. Umírání českých lesů podle nich jednoznačně souvisí s klimatickou změnou, které čelí celá planeta. Akce se konala také v Brně, Plzni, ve Vsetíně a 27. září se uskuteční v Liberci. Aktivisté chtěli upozornit na kritický stav českých lesů. Nerovnováha klimatu způsobila na území České republiky oteplení o 2°C oproti šedesátým letům, výrazný pokles hladin podzemní vody, úbytek sněhu a změnu distribuce srážek. Stromy usychají, nebo jsou natolik oslabené, že nedokáží čelit náporu kůrovce. Tento stav vyžaduje nový přístup k hospodaření zaměřený na zdraví a životaschopnost lesů.

Změny v našem přístupu k lesům jsou nezbytné, bohužel ale samy o sobě nic nezaručují. „I kdybychom začali okamžitě jednat a smysluplně obnovovat naše lesy, ke zmírnění dopadů klimatické krize to stačit nebude. Opatření ke zmírnění klimatické změny je potřeba zavádět souběžně, jako součást komplexní strategie vycházející z pochopení provázanosti stavu klimatu a jednotlivých ekosystémů,“ vysvětluje mluvčí hnutí Silvie Ledinská.

Čtěte dále