Labouristé slibují zkrácení pracovního týdne i péči o seniory zdarma

Britská Labour Party na své konferenci postupně odhaluje části svého radikálního programu.

Probíhající konference britské opoziční labouristické strany v Brightonu přinesla kromě zhroucení nadějí na to, že by strana jednoznačně odmítla brexit, také řadu slibů adresovaných voličům. Největší britská levicová strana plánuje zkrátit pracovní týden a také výrazně pomoci anglickým seniorům zavedením péče zdarma pro lidi starší 65 let.

Na péči osobních asistentů zdarma by měli mít nárok staří lidé v nouzi, kteří by tak nemuseli platit za pomoc s oblékáním, mytím a vařením. V tuto chvíli mají v Anglii na příspěvek na péči nárok pouze lidé s majetkem menším než 23 tisíc liber.

Tím by se Anglie dostala na stejnou úroveň poskytované péče jako Skotsko, kde je osobní asistence pro seniory v nouzi zdarma. Tento plán by měl státní pokladnu podle odhadů labouristů přijít na šest miliard liber ročně.

Labouristický stínový ministr financí John McDonnell řekl tisku, že škrty ve financování péče o seniory už od roku 2010 způsobily, že zhruba milionu lidí není poskytována asistence, jakou potřebují, a „denně umírá 87 lidí, kteří se nedočkali potřebné péče“.

Labouristé také slíbili zavést čtyřdenní pracovní týden. Průměrný pracovní týden by podle nich mohl být zkrácen na 32 pracovních hodin, aniž by došlo ke snížení platu. To ale pouze za předpokladu, že příštích deset let budou ve Velké Británii vládnout labouristi. Ti totiž slíbili tuto změnu provést během deseti let. Vládnoucí konzervativní toryové totiž s těmito návrhy nesouhlasí a tvrdí, že na jejich realizaci jednoduše „nebude dost peněz“.

Labouristé také plánují podpořit ve Velké Británii elektromobilitu, a to tak, že nakoupí třicet tisíc veřejných elektromobilů, které bude veřejnost sdílet pomocí mobilní aplikace. Půjde tak o obřího veřejnoprávního konkurenta služeb, které už nyní ve Velké Británii nabízejí sdílení elektromobilů v menším měřítku.

 

Čtěte dále