Počítačová hra Hypnospace Outlaw vzpomíná na internet nultých let

Nostalgická videohra připomíná, že boje o podobu digitálního světa nikdy nekončí.

Co kdybyste mohli surfovat po internetu i ve spánku? Komunikovat se světem, poslouchat písničky, a dokonce si přivydělávat, zatímco se vaše tělo regeneruje? Pro někoho noční můra, pro vývojáře ze studia No More Robots téma, které rozpracovali v nezávislé hře Hypnospace Outlaw. Pobaví vás svojí nepokrytou nostalgií po devadesátkovém internetu, ale zároveň formuluje satirickou kritiku dohledu, který obepíná dnešní celosvětovou síť, a snahy vydělat peníze na všem digitálním.

Internet přelomu tisíciletí byl dost jiný než ten dnešní – plný křiklavých osobních stránek, fandovských komunit s vlastními pravidly, místo všudypřítomné sítě to bylo DIY pískoviště, které teprve objevovaly velké korporace. Autorům Hypnospace Outlaw se podařilo tuhle dobu bez sociálních sítí zachytit dokonale, v celé své podivné osobitosti a roztříštěnosti. Jejich herní internet se jmenuje Hypnospace, a abyste se na něj dostali, musíte si před spánkem nasadit speciální čelenku. V roli jednoho z vymahačů pravidel hypnotického světa budete hledat porušení autorských práv i hanlivé zprávy v diskusích, skenovat stránky teenagerů ve snaze objevit nelegální software a nořit se do spodních proudů hypnospacu, který připomíná rané doby MySpace, Geocities nebo českého blog.cz.

Na jedné straně stojí uživatelé a jejich spontánní, přirozená snaha a potřeba vyjádřit se, na druhé straně korporace, které v ní vidí jen prostor pro reklamu a příležitost vydělat.

Virtuální stránky jsou plné gifů, barevných obrázků s nízkým rozlišením, kýčovitých dekorací nebo „odznáčků“ označujících příslušnost k některému z klubů. Najdete tu technické nadšence, spirituální guru, fandovské stránky kapel nebo první internetové obchodníky. A protože No More Robots vytvořili zážitek ze surfování na přelomu milénia se vším všudy, vše se načítá pomalu a občas stáhnete nějaký vir. K dispozici je virtuální operační systém, včetně plochy, hudebního přehrávače nebo e-mailového klienta. Abyste ocenili svébytnou halucinační estetiku, není znalost už zaniklého internetu nutná, vyplatí se ale si ji alespoň připomenout. Kulturních referencí je v Hypnospace Outlaw hodně.

Kromě toho se ale hra dotýká velmi současných témat – digitální cenzury, moderování internetu, využívání uživatelů jako zdroje peněz. Internet nultých let tak sice může být pryč, ale totální podřízení všeho virtuálního zisku nikoli. Hypnospace Outlaw pod vaporwavovým kabátkem ukrývá sarkastickou dystopii, v níž je i spánek kolonizovaný korporacemi. Jak říká přísloví, každá minuta, kdy odpočíváte, je drahá.

Vydělat co nejvíc

V příběhu, který se odehrává uprostřed pulzujícího světa, jako jeden z řady námezdních správců Hypnospacu stoupáte korporátním žebříčkem a postupně zjišťujete, že komunitní dojem z virtuálního hřiště je jen fasáda, pod kterou leží – jak jinak – plán vydělat co nejvíc. Hypnospace Outlaw je vlastně čistokrevná detektivka a logická hra zároveň, která umí navíc být dost těžká – naštěstí je tu i nápověda, po níž můžete při záseku sáhnout. Titul studia No More Robots tak jde číst mnoha způsoby. Někteří si užijí jeho osobitou estetiku, která jde naproti současné oblibě nostalgie, ale zároveň k ní přidává cosi navíc – halucinační ráz nereálného prostoru, v němž se potkávají prvky historických uživatelských rozhraní s kratochvílemi, jako jsou samolepky na plochu nebo herní patriotický klub Goodtime Valley, sarkastický úšklebek směrem k americkému patriotismu. Za pozornost stojí také jednotlivé fiktivní weby, které fungují jako odrazy osobností jednotlivých uživatelů Hypnospacu. Odehrávají se tu osobní dramata (třeba mezi teenagery), první digitální přímé akce (uživatelé protestující proti cenzuře) i kouzelně naivní umělecké projekty.

Nakonec jde ale Hypnospace Outlaw chápat i jako připomínku, že to hlavní se od dob MySpace nezměnilo. I když doby dial-up připojení jsou už pryč, dodnes zuří boj o virtuální území. Na jedné straně stojí uživatelé a jejich spontánní, přirozená snaha a potřeba vyjádřit se, na druhé straně korporace, které v ní vidí jen prostor pro reklamu a příležitost vydělat. Hypnospace Outlaw tak především připomíná, že stejným problémům, které řeší jeho fiktivní uživatelé, čelíme dnes i my. Jen si od toho můžeme (zatím) v peřinách odpočinout.

Autor je herní a kulturní publicista.

Čtěte dále