Podle výzkumu se polští muži bojí „genderové ideologie“

Předvolební průzkumy poukazují na zásadní rozdíly ve vnímání největších společenských hrozeb mezi polskými muži a ženami.

Výzkum nezávislého polského serveru OKO.press zkoumal, čeho se Polky a Poláci před říjnovými parlamentními volbami nejvíce obávají. Výsledky ukazují, že snahy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) mobilizovat voliče proti lidem odlišné sexuální orientace jsou úspěšné: mezi muži do čtyřiceti let jsou právě homosexuálové považováni za největší společenskou hrozbu. Odpovědělo tak 31 procent mužů v této věkové kategorii. „Mužským strachem číslo jedna je útok na polské rodiny, jejž podle propagandy PiS vedou hnutí LGBT a genderová ideologie (tyto pojmy jsou často zaměnitelné),“ napsal OKO.press.

Zcela jasně za největší hrozbu považují „genderovou ideologii“ a LGBT voliči PiS.

Oproti tomu ženy tento pocit ohrožení tak silně nesdílejí. Na srdci jim mnohem více leží obavy ze změny klimatu – tu uvedlo 38 procent žen jako nejzávažnější současný problém. Dále pak za závažné považují obavy o zdraví a možnost vystoupení Polska z Evropské unie. Že jsou polští muži více homofobní než polské ženy, potvrdil už předchozí výzkum OKO.press z února tohoto roku. Zcela jasně pak za největší hrozbu považují „genderovou ideologii a LGBT“ voliči PiS – až 54 procent z nich na otázku po největším současném nebezpečí odpovědělo právě takto. Na druhém místě se pak mezi voliči vládní strany umístil strach z Ruska, které PiS soustavně prezentuje jako největšího nepřítele Polska.

Největší hrozby pro Polsko. Vlevo odpovědi žen, vpravo odpovědi mužů mezi 18-39 lety. Zdroj OKO.press

 

Celkově ale výzkum ukazuje, že obecně se Poláci nejvíce obávají změn způsobených změnou klimatu. Vezmeme-li vzorek celé populace, tato obava jasně dominovala – za nejzávažnější ji považuje 38 procent Polek a Poláků. Vzhledem k tomu, že v nadcházejících parlamentních volbách s největší pravděpodobností zvítězí současná vládnoucí strana, nemohou ovšem očekávat, že jejich obavy ze stále se prohlubujícího stavu klimatické katastrofy budou vyslyšeny – PiS této problematice nepřikládá velkou váhu.

 

Čtěte dále