Návrh usnesení proti antisemitismu podpořili i islamofobové

Poslanecká sněmovna schválila usnesení proti antisemitismu. Došlo přitom na projevy islamofobie a nekritické ztotožnění antisemitismu s odporem proti okupaci Palestiny.

Debata týkající se problematiky bojkotu Izraele se dostala na půdu Poslanecké sněmovny už v první polovině září. Předseda lidoveckého klubu Jan Bartošek předložil návrh usnesení, které mělo odsuzovat nejen antisemitismus, ale i odpor vůči politice státu Izrael. Toto usnesení je zaměřeno hlavně proti hnutí BDS (Boycott, Divestment and Sanctions). Hlasování o návrhu bylo nakonec odloženo, jelikož ho měl posoudit ještě sněmovní zahraniční výbor. Nakonec se Poslanecká sněmovna tímto návrhem zabývala až v úterý 22. října, kdy proběhlo i samotné hlasování. Bohužel byl tento akt smutným obrázkem našich politiků, kteří nekriticky směšují antisemitismus s legitimní kritikou Izraele a nenásilným odporem proti okupaci Palestiny.

Islamofobie a podpora skutečných antisemitů

Projednávání usnesení začalo výtkou pirátského poslance Františka Navrkala, který kritizoval Bartoškův návrh jako politicky motivovaný. Brzy se ovšem debata ve sněmovně zvrhla v demagogické projevy mnoha politiků, kteří se přes téma antisemitismu dostali oslím můstkem k tomu, k čemu potřebovali.

Mnozí čeští politici, z nichž někteří jsou členové tzv. sněmovní skupiny přátel Izraele, se zřejmě vůbec nedomnívají, že izraelské zabírání palestinské půdy a vyhánění tamních obyvatel by mohlo představovat nějaký problém.

Tomio Okamura se svým jednoznačným souhlasem s usnesením odsuzujícím protižidovskou nenávist na okamžik stal bojovníkem proti rasismu, ovšem jen do té doby, než z nárůstu antisemitismu obvinil muslimské přistěhovalce a tzv. ilegální migranty. Jeho absurdní řeč, která začala údajným odsouzením rasismu, vyvrcholila požadavkem zákazu druhého největšího náboženství na světě. Okamura také smíchal rasovou nenávist s údajnou nenávistí vůči své osobě, prezidentu Zemanovi, premiéru Babišovi a jejich příznivcům. Při této příležitosti zmínil i napadení Ladislava Jakla v pražském metru a nezapomněl ani na falešný citát Winstona Churchilla, podle něhož si budoucí fašisté říkají antifašisté.

V podobném duchu se nesla slova Lubomíra Volného, odpadlíka ze strany SPD. Ačkoli poslanec Volný nejdříve přečetl výzvu Židovského hlasu solidarity, vyzývající poslance k odmítnutí návrhu usnesení, nakonec se ukázalo, že ji bývalý člen SPD používá k odsouzení údajné diskriminace proruských názorů v České republice. Postupně se dostal ke stejnému tématu jako Okamura: za vzestup antisemitismu podle něj můžou migranti z muslimských zemí. Volného řeč nakonec vygradovala k šílené výzvě, kterou chtěl dokonce modifikovat celé usnesení. Jím navrhovaný bod, o kterém se později hlasovalo, obsahoval výzvu podpořit Izrael v jeho drakonických antiimigračních zákonech a bránit jeho nezávislost „smrtícími prostředky“.

Aby podobných výroků v sále nebylo málo, připojil se ještě poslanec za SPD Jiří Kobza. Ten mluvil o „muslimských kolonistech“, odvolával se na islamofoba Benjamina Kurase a celý výstup uzavřel adorací maďarského premiéra Viktora Orbána, který podle něj migraci úspěšně čelí. Poslanec za SPD přitom zapomněl, že Orbán koketuje s antisemitismem například tím, že vychvaluje předválečného maďarského fašistického diktátora Horthyho nebo že podněcoval kampaň s antisemitským podtextem proti Georgi Sorosovi. Na vystoupení zmíněných poslanců se bohužel dokonale ukazuje, jak se obrana Izraele, tvářící se jako boj proti antisemitismu, nevylučuje s podporou skutečných antisemitů.

Odmítání nenásilného odporu proti okupaci

Problém návrhu, který nakonec sněmovna přijala, spočívá v tom, že se snaží potírat jednu z mála možností nenásilného odporu Palestinců proti okupaci – tedy bojkotu Izraele. Ti samí politici, kteří většinou vytýkají Palestincům násilné metody odporu, se nyní staví proti alternativě k násilí. Jenže mnozí čeští politici, z nichž někteří jsou členové tzv. sněmovní skupiny přátel Izraele, se zřejmě vůbec nedomnívají, že izraelské zabírání palestinské půdy a vyhánění tamních obyvatel by mohlo představovat nějaký problém.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček mluvil o tom, že česká zahraniční politika sice odsuzuje bojkot Izraele, nicméně v blízkovýchodním konfliktu prý stojí na straně mezinárodního práva. Je pravda, že ministr zahraničí nepodlehl snahám Miloše Zemana o přenesení české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, ale proti izraelskému porušování mezinárodního práva nijak nevystoupil. Pokud se Poslanecká sněmovna usnáší na stanoviscích, která brání Izrael před údajným rasismem, měla by také vydat stanoviska odsuzující izraelský státní rasismus vůči Palestincům.

Poslanci se nakonec shodli, ze se bude hlasovat o jednotlivých bodech usnesení zvlášť. Poslanec za KSČM Leo Luzar navrhoval změny některých bodů. Například v prvním bodě, který zní: „důrazně odsuzuje všechny projevy antisemitismu směřující proti jednotlivcům, náboženským institucím, organizacím, jakož i Státu Izrael, včetně popírání holokaustu“, chtěl komunistický poslanec vypustit „jakož i státu Izrael“. V dalším bodě, který odmítá zpochybňování práva státu Izrael na existenci a obranu, chtěl doplnit totéž o palestinském státu. Žádná z těchto navrhovaných změn však neprošla. Dva body usnesení se týkají přímo odmítání bojkotu Izraele a z toho jeden dokonce odmítání finanční podpory subjektů, které se k bojkotu hlásí.

Pravice jako jeden muž. Kromě Schwarzenberga

Pro tyto body nakonec hlasovali všichni nebo téměř všichni poslanci ANO, SPD, ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Zdržela se většina poslanců ČSSD a Pirátů. Velmi překvapivě naproti tomu hlasoval Karel Schwarzenberg, který nepodpořil první body zabývající se odsouzením antisemitismu a útoků na Izrael a rovněž bod odmítající bojkot židovského státu. V bodě odsuzujícím zpochybňování práva na existenci Izraele a jeho obranu se zase zdržel hlasování.

Mezi horlivé příznivce tohoto usnesení patří také poslankyně za ODS Jana Černochová, která kdysi vystoupila na demonstraci společně s islamofobem Martinem Konvičkou. Právě Černochová ve své řeči v Poslanecké sněmovně dokonce zpochybňovala právo Palestinců na vlastní stát.

Ve sněmovně se zkrátka sešikovala značná část politické reprezentace. Bok po boku hlasovali poslanci z TOP 09 i Okamurovy SPD. Nakonec tedy až na zmíněného pirátského poslance Františka Navrkala a komunisty Leo Luzara nevystoupil proti ostudnému směšování antisemitismu a legitimního boje Palestinců proti okupaci otevřeně nikdo.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále