Chybějícího Johnsona nahradila v debatě o klimatu tající ledová socha planety

Poté, co Boris Johnson a Nigel Farage odmítli účast v debatě o klimatické změně britského kanálu Channel 4, objevily se místo nich ve studiu dvě ledové sochy planety Země, které se pomalu roztékaly.

Britský premiér Boris Johnson se sice debaty Channel 4 odmítl zúčastnit, ale místo sebe nabídl Michaela Govea, který zastával pozici ministra životního prostředí. To ovšem produkce Channel 4 odmítla s tím, že pan Gove není „vůdcem strany“.

Konzervativci kvůli tomu podali na britskou televizi stížnost vládní agentuře Ofcom regulující vysílání britských médií. Podle nich se vedení Channel 4 „spiklo s Jeremym Corbynem“. V dopise Ofcomu uvedli, že politika Channel 4 „se snaží účinně připravit Konzervativní stranu o jakékoli zastoupení a účast v jejich debatě“. Redaktor Channel 4 News Ben de Pear uvedl, že dvě ledové sochy představovaly nouzovou situaci na planetě Zemi. Podle něj byly sochy z tajícího ledu „vizuální metaforou“ chybějícího premiéra a Nigela Farage, který se také odmítl debaty zúčastnit.

Mluvčí konzervativců řekl: „Jsme hluboce zklamaní, že se redakce Channel 4 News spikla s Jeremym Corbynem, aby zabránila konzervativcům prosazovat v této večerní rozpravě řešení změny klimatu a ochrany životního prostředí. (…) Provozovatelé vysílání jsou zcela odpovědní za to, že budou prezentovat vyváženou debatu se zastoupením všech stran a Michael Gove mohl v této večerní debatě kvalitně zastupovat konzervativní postoje.“

Labouristický poslanec Clive Lewis to však vidí jinak: „Boris Johnson je zbabělec a tyran. Myslí si, že byl zrozen k vládnutí a je tak moc zvyklý na to, že vždy dostane, co chce a jak to chce, že se začne chovat příšerně, když se mu někdo odváží čelit. Místopředseda labouristů Tom Watson zase vyzval dopisem šéfku Ofcomu Sharon Whiteovou, aby se „postavila vměšování“, a dodal: „Potřebujeme silný svobodný tisk. Ale konzervativci omezují novináře. Doufáme, že budeme společně bránit svobodu vysílání před tímto hrubým diktátorským jednáním.

 

Čtěte dále