Mix měsíce: Proč se producentce Evil Medvěd zdá o Borisu Johnsonovi?

Skotská producentka Holly McGowan v Česku tvoří unikátní hudbu pod jménem Evil Medvěd. Poslechněte si její speciální live set.

Nový díl pravidelné série Mix měsíce pro Alarm připravila skotská producentka Holly McGowan alias Evil Medvěd. Jak napovídá její pseudonym, autorka má vazbu na Česko. Žije zde už dva roky a českou elektronickou hudební scénu si pochvaluje: „Oproti britské scéně má ta česká výhodu v tom, že si tady můžeš dovolit daleko víc experimentovat se zvukem. V Británii je velký tlak, aby hudba zapadla do party culture.“

S hudbou McGowan začala jako spoluorganizátorka audiovizuálních akcí v Glasgow s názvem >Fuse. Tyto akce se zaměřují zejména na bass music, drum’n’bass a grime. Zároveň působila v DJ kolektivu VAJ. Power. Glasgowská scéna je podle ní posledních asi deset let otevřená různorodé elektronické hudbě. Částečně to je dáno i tím, že se sem stěhuje mnoho lidí z Anglie, a zejména z Londýna, kvůli rostoucím životním nákladům v anglických městech. Umělci z Londýna si Glasgow oblíbili zvlášť kvůli tomu, že jim město umožňuje zpomalit, víc přemýšlet o své tvorbě a dělat věci pod menším tlakem.

Chvíli jsme se při rozhovoru bavili i o brexitu, ale po pár minutách jsme se shodli, že bavit se už několikátý rok po sobě o pořád té samé věci je vyčerpávající: „Občas se mi zdají sny o Borisu Johnsonovi, že si pro mě přijede do Česka a odveze si mě zpátky do Británie ve svém naleštěném Bentley.“

Vlastní hudbu začala pod nickem Evil Medvěd produkovat před rokem, když žila v Brně. Během svých živých vystoupení používá modulární syntezátor, drum box a sampler. Výsledkem je zvláštní mix ambientních ploch s grimeovými beaty a dubstepovým basovým zvukem. V minulosti jí vyšly singly na labelu Huntleys Palmers nebo Noctambulant Sound Records. Evil Medvěd si pro Alarm připravila exkluzivní live set, na jehož videozáznam se můžete podívat na Vimeu, nebo si můžete poslechnout audio verzi na našem soundcloudovém kanálu.

 

Čtěte dále