Paříž proti Airbnb. Město ho nechce za sponzora olympiády, starostka slibuje referendum

Pařížská starostka se nechala slyšet, že v některých částech města chce Airbnb úplně zakázat. Mezitím se společnost stala hlavním sponzorem Mezinárodního olympijského výboru.

Ve stejný den, kdy starostka Paříže Anne Hidalgo oznámila, že se zavazuje vyvolat referendum o definování nových podmínek pro Airbnb, přišel Mezinárodní olympijský výbor s tím, že hlavním sponzorem olympijských her do roku 2028 bude právě tato společnost. Vzhledem k tomu, že se v roce 2024 bude letní olympiáda konat v Paříži, město ani místní hoteliéři nejsou právě nadšeni. Starostka usilující o znovuzvolení v příštím roce podle deníku Le Monde napsala prezidentovi olympijského výboru Thomasi Bachovi dopis. Uvádí v něm, že Airbnb je faktorem, „který způsobuje zvyšování cen nájmů, zhoršování krize bydlení a snižování kvality života všech Pařížanů, obzvláště střední třídy“.

Podle amerického webu CityLab přítomnost Airbnb ve městě kontinuálně kritizuje sdružení nazvané Právo na bydlení, podle něhož je v pařížské nabídce společnosti kolem šedesáti tisíc položek, z toho 85 procent jsou celé byty. Airbnb zaplatilo loni městu na daních jen kolem 150 tisíc eur. Město reguluje hostitele nařízením nepronajímat krátkodobě pokoje a byty na více než 120 nocí ročně, a to pod hrozbou pokuty. Podle sdružení Právo na bydlení ale přesto funguje polovina hostitelů načerno. V Paříži se pro důsledky aktivit společností, jako je Airbnb, ujal termín Amazon-Airbnb efekt, píše francouzský zpravodajský server CNews. Spočívá v přeměně prostor, kde dříve sídlily malé obchody, jež zkrachovaly kvůli online nakupování, na krátkodobě pronajímané pokoje a byty. Pokud Hidalgo ze Socialistické strany znovu vyhraje volby, a podle průzkumů má velkou šanci, chce regulaci Airbnb zpřísnit a především umožnit obyvatelům, aby si pravidla pro Airbnb formulovali ve svých čtvrtích sami.

 

Čtěte dále