Společně jsme slyšet. Podpořte Alarm

Redakce Alarmu plánuje řadu změn a novinek. Buďte u toho. Děláme vše proto, aby se do mainstreamu dostala témata, která vás zajímají nebo trápí.

Myšlenka rozjet drzé a progresivní medium Alarm vznikla před více než šesti lety. Přestože se tehdy náš měsíční rozpočet rovnal platu jednoho dobře placeného pražského novináře, příležitost jsme nepromrhali a dnes Alarm čtou desetitisíce lidí a má vliv na českou společnost. Od samého začátku u toho byl i Jaroslav Fiala, který se minulý měsíc rozhodl skončit na pozici šéfredaktora. Jeho zásluhy na současné podobě Alarmu jsou obrovské a chtěli bychom mu tímto za všechno poděkovat.

Nehodláme bilancovat a přešlapovat na místě. Chceme se dál rozvíjet a stát se samozřejmou součástí českého mediálního prostoru.

V průběhu let se k našemu týmu připojila řada unikátních a talentovaných osobností, mimo jiné tvůrce populárního satirického serveru Prigl, sociolog Pavel Šplíchal, dokumentaristka a novinářka Apolena Rychlíková, historička Veronika Pehe nebo oceňovaná novinářka Saša Uhlová. Ti všichni v naší redakci zůstávají a jsou její nepostradatelnou součástí. Bez nich by si Alarm nikdy nevydobyl takové místo na české mediální scéně, jaké mu teď náleží. Ještě větší podíl na tom ale mají naši autoři, čtenáři a podporovatelé, jejichž pomoc nám umožňovala se dále vyvíjet a rozšiřovat nejen redakční tým, ale i okruh témat, kterým se věnujeme.

Série investigativních reportáží Saši Uhlové s názvem Hrdinové kapitalistické práce v roce 2017 proměnila způsob, jakým česká veřejnost nahlíží na špatně placená a fyzicky náročná zaměstnání, bez nichž by společnost nemohla fungovat. Dokumentární snímek Apoleny Rychlíkové Hranice práce, který z reportáží Saši Uhlové přímo vycházel, vyhrál cenu na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, Cenu české filmové kritiky a byl nominovaný i na Českého lva v kategorii dokumentární film. Mimoto Apolena Rychlíková v roce 2017 získala Novinářskou cenu za své pravidelné sloupky pro Salon Práva.

Náš analytický projekt Exekuce: Černé svědomí Česka byl v roce 2018 nominován na Novinářskou cenu a výstupy Apoleny Rychlíkové a Saši Uhlové ve spolupráci s výzkumnou agenturou Median přinesly řadu podnětů, které změnily černobílé vnímání problematiky exekucí a vyvrátily některé z mýtů, které se s nimi pojí. Náš letošní reportážní projekt Budoucnost je teď! ovlivnil pohled na akutní klimatické hrozby v českém prostředí, které je silně poznamenané dezinformacemi lobby fosilního průmyslu i agendou bývalého prezidenta Václava Klause, který patří mezi nejvlivnější popírače klimatických změn na světě. Považujeme za velký úspěch, že toto téma i díky naší práci začínají brát vážně také politici parlamentních stran.

Jak vidíte, stojí za námi kus práce, kterou není možné shazovat nebo bagatelizovat, přestože se o to naši odpůrci neustále pokoušejí. S minimálními finančními prostředky a bez vazeb na české oligarchické a zájmové skupiny se nám podařilo vybudovat výrazné a unikátní médium, o němž je hodně slyšet. Nehodláme ale bilancovat a přešlapovat na místě. Chceme se dál rozvíjet a stát se samozřejmou součástí českého mediálního prostoru. Protože se ale na rozdíl od jiných redakcí nemůžeme spoléhat na peníze bohatých mecenášů, kteří si chtějí zajistit mediální vliv, potřebujeme k dalšímu rozvoji vaši finanční podporu. Bez vás by Alarm nikdy nemohl být tam, kde je dnes.

Noví členové redakčního týmu a podcastové série

Co nového vám nabídneme? Především do naší redakce vítáme dva skvělé novináře, kteří jistě významně ovlivní, co budete na Alarmu číst. Počátkem listopadu se součástí našeho týmu stala bývalá editorka Radia Wave Táňa Zabloudilová. Její výrazné texty o popkultuře a rozvoji měst z našich stránek už určitě znáte. Teď se s nimi budete potkávat ještě častěji. Nový redaktorem pro zahraniční témata je od listopadu Matěj Schneider, který do Alarmu přichází rovněž z redakce Radia Wave. Matěj Schneider se v posledních letech vyprofiloval jako jeden z největších odborníků na americkou politiku, o které pravidelně píše také pro Aktuálně nebo Český rozhlas Plus. Odcházejícího Jaroslava Fialu nahradí na pozici šéfredaktora Jan Bělíček. Dlouholetý kulturní a literární redaktor s rozsáhlými zkušenosti patří k zakládajícím členům Alarmu. Kromě Alarmu a kulturního čtrnáctideníku A2 ho můžete pravidelně číst v Salonu Práva, týdeníku Respekt nebo poslouchat jeho literární recenze na Českém rozhlasu Vltava.

Změny přinášíme i v oblasti obsahu. Alarm zahajuje hned několik podcastových sérií, v nichž chce využít tento atraktivní a stále populárnější formát. Už tento týden startuje nový pravidelný podcast Redneck Matěje Schneidera, který produkujeme společně s Voxpotem. Každý týden v něm uslyšíte tak trochu jiný pohled na současnou americkou politiku a společnost. Od nového roku k němu přibudou ještě další tři pořady. Svou feministickou talkshow Kvóty rozjede Apolena Rychlíková. V pořadu Táni Zabloudilové a publicisty LP Fishe budeme probírat a glosovat aktuální filmové, seriálové, hudební a kulturní novinky. Svůj podcast budou mít také Jan Bělíček a Pavel Šplíchal. Se svými hosty se v něm budou věnovat aktuálním politickým a společenským problémům.

Kromě toho pro vás na příští rok připravujeme také nový reportážní cyklus věnovaný aktuální krizi bydlení nejen v České republice. V reportážích Apoleny Rychlíkové, Táni Zabloudilové a Alžběty Medkové z několika evropských velkoměst se dozvíte, jak jinde bojují s rostoucími nájmy, vybydlováním center, gentrifikací a destruktivním vlivem platforem typu Airbnb. A těšit se můžete i na nový projekt Saši Uhlové, který se opět zaměří na pracovní podmínky a životy lidí pracujících v nejhůře placených zaměstnáních. Zkrátka a dobře, i příští rok o nás bude hodně slyšet. Dostáváme do mainstreamu témata, která vás zajímají. Podpořte nás, má to smysl. Společně jsme totiž slyšet.

 

Čtěte dále