V silně znečištěném Dillí jsou na vzestupu kyslíkové bary

Koncentrace prachových částic překračuje v indické metropoli přijatelné hodnoty. Z katastrofální environmentální situace těží bary, které svým zákazníkům nabízejí doušek okysličeného vzduchu – samozřejmě za peníze.

V minulých dnech dosáhlo znečištění v indické metropoli Dillí kritické úrovně. Koncentrace prachových částic přesáhla hodnotu 900 mikrogramů na metr krychlový. Za kritickou je přitom považována už koncentrace 500 mikrogramů. Kvůli smogu se načas v Dillí uzavřely školy, zastavily se všechny stavební práce a místní letiště muselo kvůli nízké viditelnosti zrušit desítky letů. Negativní vliv znečištění na životní úroveň, ale také na ekonomiku je nepopiratelný. Existuje ovšem jedno odvětví, kterému prospívá, a tím jsou takzvané kyslíkové bary. Ty samozřejmě existují i jinde (v Tokiu najdeme dokonce i kyslíkový bar pro psy), jejich popularita ale nikde není spojená s nedýchatelným vzduchem na ulicích natolik jako právě v Dillí. Podle studie indické obchodní a průmyslové komory bude mít obchod s čistým vzduchem v roce 2023 objem 39 milionů dolarů.

Ano, i kyslík může být komodifikován a proměněn na obchodní artikl. Kdo by v minulosti řekl, že budeme platit za balenou minerální vodu?

Majitel dillíského kyslíkového baru Oxy Pure však v rozhovoru pro web Scroll.in říká, že nárůst objemu obchodování se vzduchem by měl být ještě vyšší: „Ano, i kyslík může být komodifikován a proměněn na obchodní artikl. Kdo by v minulosti řekl, že budeme platit za balenou vodu?“ Šestadvacetiletý Aryavir Kumar otevřel své kyslíkové bary nejen v luxusním nákupním středisku Select City Walk v jižním Dillí, ale také v terminálu dillíského letiště a podle jeho slov je zavalen žádostmi o spuštění franšíz. Kapitál na své podnikání má dostatečný. Jeho rodina vlastní společnost Clarks Group of Hotels, která v Indii provozuje přes 90 hotelů.

Zákazníci kyslíkových barů si pod nosní dírku zavedou plastovou trubičku a vdechují vzduch s různými vůněmi – mátovou, pomerančovou, skořicovou, eukalyptovou nebo levandulovou. Vzduch se nabírá z okolí, čistí se a dochucuje v zařízení od americké firmy Oxygen Bars. Ta vyrábí plyn s 95 procenty kyslíku. Protože jej ale zákazníci míchají i se vzduchem z okolí, vdechují 30 až 50 procent kyslíku. Vyšší koncentrace by byly zdravotně závadné. Při běžném dýchání člověk vdechuje plyn s přibližně pětinovým obsahem kyslíku.

Zákazníci jsou s barem velmi spokojení. Jeden z nich, podnikatel Dinesh Dahiya, řekl webu Scroll.in: „Kyslík už v normálním vzduchu skoro není. Když existuje tahle možnost, tak si jej koupíme.“

 

Čtěte dále