Zelená politička uzemnila poslance slovy „Ok, boomer“

Pětadvacetiletá Chlöe Swarbrick reagovala na poslance novozélandského parlamentu, který se jí vysmíval během jejího projevu o klimatické krizi.

„V roce 2050 mi bude 56 let, ale v současnosti je v parlamentu průměrný věk 49 let,“ řekla pětadvacetiletá novozélandská politička Chlöe Swarbrick v úterním proslovu zaměřeném na důležitost striktních politických opatření ve vztahu ke klimatické změně. Zmínka o věku a zdůraznění, že dopady klimatické změny pocítí převážně její generace a ty následující, se ale nelíbila jednomu z jejích kolegů, který ve sněmovně hlasitě zaprotestoval. „Ok, boomer,“ usměrnila ho poslankyně Strany zelených momentálně asi nejpopulárnější internetovou hláškou a s klidem pokračovala dál kritikou krátkozrakosti politických kroků současných institucí. Hlavním předmětem jejího proslovu byla legislativní úprava, která by pro Nový Zéland stanovila dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. „Kolik desetiletí spousta světových lídrů věděla, co nás čeká, ale rozhodli se radši držet všechno za zavřenými dveřmi? Má generace ani generace následující si už tento luxus nemůže dovolit,“ prohlásila.

Hláška ‚Ok, Boomer‘ je skvělý generační znak, protože elegantně podtrhuje generační rozdíly.

Její reakce se řadě poslanců nelíbila, i když to prý nemyslela nijak zle. „Dnes jsem zjistila, že když stručně a s nadsázkou zareagujete na někoho, kdo se vysmívá vašemu věku, zatímco vy mluvíte o dopadu klimatické změny na vaši generaci, tak to spoustu lidí rozčílí,“ napsala poté na Facebooku a sarkasticky přidala pár paternalistických pouček, které bývají adresovány generaci mileniálů, například že by měli šetřit a neutrácet zbytečně za avokádo. „Boomers používají slovo mileniál jako nadávku skoro deset let a najednou jsou podráždění, když někdo poukáže na jejich generaci? A já myslel, že to my jsme generace citlivých sněhových vloček,“ píše jeden z komentujících.

K čemu zmíněná hláška odkazuje? „Mileniálové a generace Z mají syndrom Petera Pana, nechtějí dospět,“ lamentuje ve virálním klipu na TikToku starší muž, na což mnoho mladých lidí zareagovalo jednoduchou frází: „Ok, boomer.“ Tato reakce se pak stala donekonečna opakovanou odpovědí generace Z starším lidem, kteří zkrátka nechápou. Neustálé nadávání na mladou generaci nebo donekonečna opakované rádoby provokativní vtípky se nyní po celém světě setkávají s tímto povzdechnutím, které však značí hlubší generační frustraci.

„Na každého v generaci Z dopadají kroky, které podnikli a ještě podniknou boomers,“ říká osmnáctiletá Nina Kasman, která se jako jedna z mnoha rozhodla prodávat merch s nápisem „Ok, Boomer“. „Není toho moc, co můžu jako jedinec udělat, abych zachránila životní prostředí, které zničila korporativní chamtivost starších generací. Nemůžu toho udělat moc, abych zabránila politické korupci nebo dala do pořádku Kongres a neměli v něm většinu staří bílí muži, kteří nereprezentují ostatní generace,“ adresuje věčně omílané fráze o osobní zodpovědnosti. Merch sice některým vydělává i tisíce dolarů, jenže ty stejně jdou na věci, jako je univerzita, pojištění nebo nájem. „Ty nejzákladnější věci jsou mnohem dražší, než kdy byly. Platíme 50 procent příjmu za nájem, nikdo nemá zdravotní pojištění,“ říká Joshua Citarella, který zkoumá online komunity.

Mnozí ale připomínají, že reakce „Ok, boomer“ svědčí především o stavu mysli, který nemá nic moc společného s věkem. Michael O. Burns v podcastu Culture Binge například říká, že třeba Jane Fonda, která se několik pátků v řadě nechala zatknout při protestech proti klimatické změně, bude asi těžko považována za otravnou konzervu poučující ty, o jejichž životní situaci nic neví. Jak to tak ale s memy už bývá, netrvá dlouho, než se z jejich nadužívání stane cringe. A spisovatelka a novinářka Rachel Syme píše na Twitteru: „Hláška ‚Ok, Boomer‘ je skvělý generační znak, protože elegantně podtrhuje generační rozdíly. Boomers ho nesnášejí, generace X z něj má srandu, mileniálové ho používají do vyčerpání, i když ho sami nevymysleli, a generace Z se už dávno posunula dál a myslí si, že jsme všichni úplně mimo.“

 

Čtěte dále