Žena, která ukázala prostředníček na Trumpa, míří do politiky

Zastupitelkou ve městě Loudoun v americkém státě Virginia se stala Juli Briskman, kterou v roce 2017 proslavila fotografie, na niž jako cyklistka ukazuje prostředníček na prezidentskou kolonu.

Juli Briskman dříve pracovala pro vládu. V roce 2017 byla ale propuštěna poté, co se objevila fotografie, jak cestou do práce na kole ukazuje prostředníček na kolonu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Briskman stát zažalovala za neoprávněné propuštění, ale její žaloba byla zamítnuta. Nakonec dostala od státu mimosoudně odstupné. Fotografie, která ji stála zaměstnání, se však stala klíčovým prvkem v její kampani za zvolení do lokální samosprávy.

Fotografie, která ji stála zaměstnání, se stala klíčovým prvkem v její kampani za zvolení do lokální samosprávy.

Stát Virginia sousedící s hlavním městem USA byl tradičně konzervativní a většinově volil republikány a republikánské prezidentské kandidáty. Ještě v roce 2005 zde prošel zákon, který zakazuje ukazování spodního prádla na veřejnosti. Na území Virginie také leží i jeden z resortů prezidentem vlastněného Trump National Golf Clubu. Letos 5. listopadu zde však většinu v obou komorách získali zástupci Demokratické strany. Aktivistická skupina Everytown for Gun Safety oznámila, že díky tomu teď mají ve státě většinu zastánci přísnější regulace zbraní. Do virginského senátu byla také za demokraty zvolena první muslimská senátorka Ghazala Hashmi.

 

Čtěte dále