Fotoreport: Nemá cenu žádat nic jiného než Babišovu demisi

Hnutí Milion chvilek požaduje demisi premiéra a uspořádalo další masovou demonstraci. Ukázalo, že je schopné zmobilizovat proti Babišovi desítky tisíc lidí takřka kdykoliv.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Důvodem pro další demonstraci Milionu chvilek pro demokracii byl zveřejněný audit Evropské komise, podle kterého trvá střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Na Václavském náměstí se sešlo podle pořadatelů až 80 tisíc lidí. Hnutí, na pódiu reprezentované předsedou Mikulášem Minářem a místopředsedou Benjaminem Rollem, už přestalo klást premiérovi požadavky a rovnou požaduje jeho demisi. Andrej Babiš podle nich zneužívá důvěru voličů, chová se ke státu jako ke své firmě a neoprávněně pobírá dotace. Kromě demise premiéra chtějí, aby bylo zastaveno udělování dotací Agrofertu a aby Babiš neoprávněně obdržené dotace vrátil.

Organizátoři z Milionu chvilek se tentokrát nezaštiťovali symbolikou spojenou s událostmi listopadu roku 1989, která se demonstrací v předvečer třicátého výročí sametové revoluce nejspíš definitivně vyčerpala. Také projevy řečníků a řečnic byly kratší a konkrétnější v požadavcích. Z Rolla a Mináře bylo patrné odhodlání pokračovat v protestech, posouvat je dál a testovat nové taktiky. Poprvé byl zvolen proklamativně hlučný protest s píšťalkami a bubny, pochodovalo se směrem k Hlavnímu nádraží, kde demonstranti dál skandovali hesla proti Babišovi a rozdávali letáky lidem mířícím na vlak. Kolemjdoucí je přijímali spíše pozitivně.

Ukradený stát

Díky množství dobrovolníků, kteří se k Milionu chvilek hlásí, chtějí aktivisté začít s propagačními akcemi ve stanicích metra a ještě do Vánoc plánují několik demonstrací jak v Praze, tak i na více místech mimo Prahu zároveň a dokonce jednu i v místech menších, než jsou krajská města. Ani rekordní množství lidí v ulicích k porážce nebo oslabení Babiše nevedlo, Milion chvilek však hodlá aktivity ještě stupňovat.

Rétoricky podpořili „chvilkaři“ tentokrát zejména české úředníky a úřednice, a to i výběrem řečníků. Česká republika se podle nich nachází de facto ve stavu ukradeného státu a úředníci se tak ocitají pod enormním tlakem. Právě na nich je se tomuto tlaku nepodvolit a držet se zákonů, případně promluvit o nekalých praktikách na veřejnosti a před novináři. Shromáždění Milionu chvilek jim k tomu můžou dodat odvahu stejně jako k dalším projevům občanské angažovanosti.

Čtěte dále