Museo del Prado aktualizovalo klenoty své sbírky pro dobu klimatické krize

Slavné madridské muzeum ukazuje, jak by mohly vypadat slavné obrazy z jeho sbírky v dystopické budoucnosti po klimatické katastrofě. Muzeum tak reaguje na Klimatický summit OSN, který aktuálně probíhá v Madridu.

Madridské Museo del Prado vybralo čtyři slavné kousky ze své sbírky a ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody je upravilo tak, aby reflektovaly aktuálně probíhající hrozby spojené s klimatickou krizí. Jejich společná iniciativa s názvem „+1,5ºC Lo Cambia Todo“ (+1,5 ºC všechno mění) chce upozornit světové politiky na právě probíhajícím Klimatickém summitu OSN v Madridu, aby přijali opatření, která zamezí překročení oteplení globálního klimatu o 1,5 ºC koncem tohoto století.

Skupina určená pro tuto kampaň vybrala ze sbírky muzea slavné obrazy Joachima Patinira, Francisca Goyi, Joaquína Sorolla a Diega Velázqueze. Obrazy tým upravil tak, aby výjevy upozornily na aktuální ekologické problémy, jako jsou zvyšující se hladiny moří, vymírání živočišných druhů, extrémní sucho nebo migrace vyvolaná měnícím se klimatem. Čtyři takto upravené obrazy budou umístěny na billboardy v centru města po celou dobu trvání summitu.

 

Čtěte dále