Navrhovaný „kulturní zákon“ by mohl zničit nezávislou maďarskou kulturní scénu

Maďarská vládnoucí strana Fidesz nadále stupňuje útoky na kulturní scénu. Tentokrát chce omezit financování budapešťských divadel. Orbánův režim hodlá také přesunout Národní fond kultury pod gesci ministerstva lidských zdrojů.

Minulý týden informovala maďarská platforma Artportal.hu o navrhovaném „kulturním zákonu“, který by uvedl nezávislou kulturní scénu v Maďarsku do ještě prekérnější situace, než ve které se nyní nalézá. Vládnoucí strana Fidesz usiluje o transformaci maďarského Národního fondu kultury, přesunutí veškeré rozhodovací moci o kultuře na ministra lidských zdrojů, odepření příspěvku na chod nezávislým divadlům a odepření státní podpory těm městským divadlům, která odmítnou dosazení ředitelů ministrem lidských zdrojů.

Maďarský Národní kulturní fond (NKA), založený po pádu státního socialismu, je hlavní institucí, jež přerozděluje finance v oblasti kultury. Od počátku devadesátých let poskytoval finanční podporu jednotlivcům, institucím, podporoval mezinárodní spolupráce a ostatní projekty. O podpoře rozhodují komise profesionálů v jednotlivých oborech, jako je literatura, výtvarné umění, divadlo, hudba a další. Navrhovaný zákon cílí na přesunutí NKA pod ministerstvo lidských zdrojů, ve kterém chybí jakékoliv odborné zastoupení.

Navrhované změny by byly finálním krokem k návratu centralizované kultury, jak tomu bylo před rokem 1989. Jedná se o koncept kontrolované kultury, v němž jsou kulturní instituce řízené jednou stranou.

Kromě NKA je tento navrhovaný zákon zacílen na městská a nezávislá divadla. Nezávislá divadla by sice i v budoucnu mohla žádat o granty na konkrétní projekty, zrušení příspěvku na chod souboru či instituce by však znamenalo zaniknutí nezávislých divadel, která musí platit nájem. V ohrožení je také politická nezávislost městských divadel. Ta jsou z velké části dotována přímo státem. Kdyby odmítla ředitele dosazeného ministrem lidských zdrojů, o tuto podporu by přišla a ocitla by se v podobné situaci jako divadla nezávislá. Odmítnutí ministrova rozhodnutí tak pro ně de facto nepřipadá v úvahu a po uvedení tohoto zákona v platnost by měla strana Fidesz v těchto institucích právo veta.

Maďarská kulturní scéna je ve stavu ohrožení již od roku 2010, kdy populistická strana Fidesz získala dvě třetiny mandátů, a od té doby se drží na pozici hlavní politické strany. Roku 2010 bylo rozpuštěno ministerstvo kultury, část jeho odborů byla přesunuta pod ministerstvo lidských zdrojů. Zároveň bylo vládou vytvořeno stínové ministerstvo kultury, Maďarská akademie umění (MMA), která se od té doby stala hlavní institucí zodpovědnou za chod kultury. Disponuje obrovskými finančními obnosy, ale ty jsou přerozdělovány na základě věrnosti straně a nacionalistické náplně uměleckých děl. Roku 2016 byla NKA odepřena velká část její autority, avšak nadále zůstává hlavním zdrojem podpory pro nezávislou kulturní scénu.

Podle šéfredaktora Artportal.hu Gergely Nagyho by navrhované změny byly finálním krokem k návratu centralizované kultury, jak tomu bylo před rokem 1989. Jedná se o podobný koncept kontrolované kultury, v němž jsou kulturní instituce řízeny jednou stranou. Petici žádající členy parlamentu k zásahu proti destrukci kulturního života v Maďarsku zatím podepsalo 39 tisíc lidí a na pondělí 9. prosince se připravuje demonstrace v Budapešti. Zákon má jít k projednání do parlamentu ve středu 11. prosince a v platnost by vešel od ledna následujícího roku.

 

Čtěte dále