„Tohle je Ježíš, toho se marxisti a levičáci bojí!“ Polská radikální pravice na vzestupu

V posledních volbách získala polská konzervativní strana Právo a spravedlnost pohodlnou většinu v parlamentu. Zprava na ni ale útočí další radikální politické strany v čele s parlamentní Konfederací.

Ve Varšavě proběhl 11. listopadu už několikátý Pochod nezávislosti. Ulice hlavního polského města se v tento den zaplní konzervativními voliči, katolickými fundamentalisty i radikálně pravicovými chuligány. Společenský posun, který polská společnost za několik posledních let prodělala, snad žádná jiná akce nesymbolizuje lépe. Tento podzim ovšem znovu vyhrála parlamentní volby strana Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského. Zemi teď čeká další nelehké volební období, v němž se dá očekávat stupňování extrémně konzervativní agendy PiS.

Této populární straně ovšem na ulici – a teď už i v polském Sejmu – vyrůstá pravicová opozice, která PiS kritizuje za přílišnou liberálnost a nedostatečně tvrdý postup v otázkách imigrace. Nová reportáž Voxpotu prozkoumává situaci přímo na místě. Reportérům Voxpotu se podařilo kontaktovat třeba zástupce kontroverzního katolického Radia Maryja, někdejšího kněze a dnes „národně-katolického aktivistu“ Jaceka Międlara, nebo zástupce radikálně pravicového uskupení ONR. Podařilo se jim tak vytvořit poměrně komplexní obrázek zdejší konzervativní a ultrapravicové scény.

 

Čtěte dále