Britský parlament odmítl dodatek ke smlouvě o Brexitu, který měl chránit děti uprchlíků

Dodatek ke smlouvě o Brexitu, který měl zajistit zachování ochrany dětských uprchlíků, byl zamítnut konzervativní většinou britského parlamentu.

Poslanecká sněmovna ve Velké Británii odmítla návrhy na zachování ochrany dětských uprchlíků v přepracovaném návrhu smlouvy o vystoupení z EU. Odmítnutí vyvolalo zděšení ze strany lidskoprávních organizací a aktivistů.

Labouristický poslanec Alf Dubs, člen britského parlamentu od roku 1994, který v roce 2016 úspěšně bojoval za ochranu dětí uprchlíků, uvedl, že se jedná o „velmi depresivní“ vývoj. „Je velkým zklamáním, že prvním skutečným aktem nové vlády Borise Johnsona je nakopat tyto děti do zubů. Je to zrada britské humanitární tradice a zanechá děti, které jsou velmi zranitelné, v ohrožení v táborech v severní Francii a na řeckých ostrovech,“ uvedl. Dubsova kampaň je inspirována jeho vlastní zkušeností s uvítáním v Británii poté, kdy během války uprchl z nacistického „Kindertransportu“. Dubs řekl, že bude příští týden pokračovat v boji za práva dětí uprchlíků v horní komoře parlamentu.

Proti pozměňovacímu návrhu, který dříve přijala vláda Terezy Mayové a který by zaručil právo dětských uprchlíků bez doprovodu na sloučení s rodinnými příslušníky žijícími ve Velké Británii po Brexitu, hlasovali britští poslanci poměrem 348 ku 252 hlasům. Rob Oxley, vedoucí tiskového oddělení Borise Johnsona, však po hlasování trval na tom, že závazek vůči dětským uprchlíkům nebyl opuštěn, ale byl odstraněn z návrhu smlouvy o vystoupení Velké Británie z EU, protože tam „neměl co dělat“. Johnsonův mluvčí uvedl, že ustanovení uvedená v Dubsově dodatku zůstanou vládní politikou, ale není nutné je uvádět jako konkrétní prvek vyjednávání v návrhu smlouvy o Brexitu.

Při hlasování byly zamítnuty všechny dodatky ke smlouvě o Brexitu, které prošly do třetího a čtvrtého čtení. Stalo se tak díky přesvědčivé většině, kterou má po prosincových volbách Konzervativní strana Borise Johnsona.

 

Čtěte dále