Čína do konce roku zakáže plastové nákupní tašky a brčka 

Zákaz jednorázových obalů má přispět k řešení kritického problému s plastovým odpadem v Číně. Zákaz začne platit nejprve ve velkých městech.  

Čína je jako jeden z největších světových výrobců plastových předmětů zároveň také největším producentem plastového odpadu. Ročně ho v Číně vznikne okolo šedesáti milionů tun. Kvůli ohromnému množství plastových odpadů vznikají obří smetiště a nadměrné množství plastu končí také v čínských řekách. Největší čínské smetiště o velikosti stovky fotbalových hřišť už je zcela plné – o dvacet pět let dříve, než bylo plánováno.

Podle OSN je používání jednorázových plastových výrobků jedním z největších environmentálních problémů dneška. Studie vědců z americké Georgijské univerzity před časem ukázala, že skoro třetina plastového odpadu, který končí ve světových oceánech pochází z Číny.

Čínské ministerstvo životního prostředí proto připravilo zákon radikálně omezující používání plastových odpadů na jedno použití. Do konce roku 2020 budou zakázány plastové tašky ve všech velkých městech, o dva roky později pak začne zákon platit v celé zemi. Pouze na trhy s čerstvými výrobky se bude vztahovat výjimka ze zákona až do roku 2025. Zákaz plastů se má týkat nejen jednorázových nákupních tašek a brček, ale i třeba plastového nádobí nebo poštovních obálek.

Nejde o první čínskou kampaň proti jednorázovým plastům. Už v roce 2008 Čínská vláda zamezila obchodníkům vydávat zákazníkům plastové tašky zdarma a zakázala produkci ultratenkých plastových tašek. Vláda také už před časem znemožnila dovoz plastového odpadu z ciziny.

Čína tak následuje příklad dalších asijských zemí. Thajsko zakázalo prodej jednorázových plastových tašek zatím v největších obchodech a kompletně tyto výrobky zmizí do roku 2021. Zakázány jsou také na indonéském ostrově Bali a k podobnému kroku se letos v červnu chystá i indonéské hlavní město Jakarta. Malajsie nedávno začala odesílat ilegálně dovezený plastový odpad zpět do zemí jeho původu – například do Francie, Velké Británie a USA a malajský ministr životního prostředí Yeo Bee Yin vydal prohlášení, že se jeho země nehodlá stát skládkou pro odpadky z celého světa.

 

Čtěte dále