Koalice na Praze 1 končí. Staré kádry vrátila do hry strana, která šla ve volbách proti nim

Koalice stran Praha Sobě, Piráti, Zelení pro jedničku a My, co tady žijeme na Praze 1 končí. Ke kormidlu jde ANO, ODS, TOP 09 a přeběhlíci. Na vyostřeném zastupitelstvu nechyběli antikomunisté ani vyhazovači z diskoték. 

Pražský Žofín praskal včera večer ve švech. Na zastupitelstvo, jehož jediným programem bylo odvolat starostu městské části Prahy 1 Pavla Čižinského a ustanovit novou koalici, se dostavily desítky lidí. Byli mezi nimi jak podporovatelé, tak odpůrci koalice, která tu funguje od voleb v roce 2018. Stejně jako na minulém setkání nechyběli v publiku lidé napojení na podnikatelské a komerční zájmy, především v oblasti pohostinství. Ani dnes si vyhazovači z barů, které decimující každodenní životy místních, neodpustili svůj standardní projev. „Drž hubu,“ zařval jeden z nich na důchodkyni, která jen velmi tiše nesouhlasila s jedním z výstupů opozice. „Tak ho vem na kafe,“ vysmál se jiný chlápek další důchodkyni, když děkovala Pavlu Čižinskému za to, že jí po letech diskriminace jako první starosta Prahy 1 pomohl. Nechyběli ani lidé v tričkách Ku-klux-klanu.

Celá akce byla spíš než závažným jednáním klasickou politickou fraškou. Od počátku bylo jasné, jak hlasování dopadne.

Koalice se do těžkostí dostala koncem minulého roku. Smlouvu vypověděli tři ze čtyř zastupitelů z uskupení My, co tady žijeme. Jediný, kdo se k nim nepřipojil, byl Martin Kotas, který ve svém vyjádření uvedl, že navzdory některým sporům odmítá, aby se uskupení sdružovalo s těmi, proti nimž tvrdě vystupovalo ve volbách.

Občané, nebo byznys? 

Na počátku zastupitelstva přenesli zástupci opozice důvodovou zprávu, v níž shrnuli svou hlavní kritiku koalice. Jeden ze zastupitelů závažným hlasem oznámil, že chtěli starostu Čižinského podporovat. Dramaticky se mluvilo o parkování, privatizaci, zdražování nájemného, vodného a stočného, šikaně podřízených, údajném rozkladu celého úřadu a nechyběl ani podtón antikomunismu. „Praktiky, které nastolujete, známe z dob hodně minulých,“ řekla šedá eminence pražského magistrátu Jaroslava Janderová z ODS. Útoky na svou osobu srovnávala s politickými procesy v padesátých letech.

V reakcích dosavadních radních několikrát zaznělo, že všechny uvedené výtky vůči koalici byly smyšlené. Nebylo prý možné se o nich ani bavit: chyběla čísla, grafy, podklady, odkazy na hlasování nebo informace o tom, jak hlasovali ti, kteří dnes koalici potápěli. „Byl to blábol na úrovni studenta učiliště,“ stěžoval si ing. arch. Tomáš Vích na způsob komunikace ze strany opozice. Vích zmínil, že jejich koalice si byla vědoma nutnosti vyvážení, že chápala, nakolik je pro kvalitní život na Praze 1 důležité nejen bydlení a potřeby místních, ale i kvalitní podnikání a naopak. „Jenomže vy chcete dělat jen agresivní byznys. Já vás prosím, neházejte občany přes palubu. To se nám nikomu nevyplatí.“ uzavřel svůj projev. Zazníval i podiv nad tím, že tu skoro rok fungovala spolupráce a nad problematickými tématy se vedly konstruktivní debaty. Teď je všemu konec: lidé, kandidující s programem, který na „staré pořádky“ útočil, zakládají s dříve kritizovanými strukturami koalici. Praha 1 vypadá rozděleně. Zatímco interpelace občanů se nesly v duchu podpory stávající koalici, opozice na ní nenechala nit suchou. Došlo i na komické výstupy, připomínající to nejlepší z projevů Miroslava Roznera.

To je prostě politika

Na mimořádné zasedání přišli kromě fanoušků obou stran i politici. Nechyběli senátor za Prahu 1 Václav Hampl, Marek Hilšer nebo Ladislav Kos. Účastnil se i pirátský poslanec Jakub Michálek. Všichni zdůraznili, že oproti předchozím vedením se Praha 1 v koalici pod kuratelou Prahy sobě výrazně zlepšila v komunikaci. Upozornili i na fakt, že strany státní úrovně (STAN a ODS) se vymezují proti ANO, aby s nimi vládli na místních úrovních. „Tohle vyrábí populismus, tohle dělá zmatek,“ hřímal Kos. Řešila se otázka nedůvěry v demokracii. Ve chvíli, kdy lidé sdružení v protestní straně po krátké době otočí a z nejasných důvodů se spojí s těmi, proti kterým se nejvíce vymezovali, zůstávají jejich voliči zmatení. „Volila jsem vás a už vás volit nebudu,“ řekla jedna z divaček a prohlásila, že si neumí představit, jak se lidé z My, co tady žijeme vyrovnají s politickým tlakem na jejich osoby. „Už navždy budete ti, kteří šli s protistranou,“ dodala. Vedle kritických slov ze strany opozice však ve veřejných vystoupeních zaznívala především chvála: za spolupráci s magistrátem, ochotu řešit sociální otázky, otevřenost vůči starousedlíkům nebo za větší transparentnost celé radnice.

Radní za ODS Richard Bureš ale tvrdil něco jiného: vedení Prahy 1 komunikuje nedostatečně, ODS byla od začátku odříznutá od rozhodování, ačkoli skončila druhá se ziskem osmnácti procent. „Jsme připraveni pracovat hlavně pro občany,“ uvedl muž, který podle Matěje Hollana, experta na hazard v Česku, stojí za většinou kasin a automatů na Praze 1. „Péčí pana Bureše je na Praze 1 k 16. 12. 2019 neuvěřitelných 573 hazardních automatů. Ty jsou ukryty v 21 rádoby kasinech, z nichž většina nemá s luxusními kasiny nic společného. 21 kasin je sám o sobě absurdní počet, města velikosti Prahy v pohodě vyjdou se třema kasinama pro turisty, ale Bureš si vyběhal, že jich je ve středu hlavního města stojí 21. Je tam i nějaká živá hra, ale jsou to hlavně prostory, které jsou od sklepa až na půdu narvané automatama. A to ještě o pár dní dřív, k 2. 12., jich bylo na jedničce povolených 813,“ píše Hollan na svém blogu. „Zahoďme to, pojďme dál, akceptujte, že je tu nová koalice. To je prostě politika, není to puč, je to klasická politika,“ dodal Richard Bureš.

Kdo tady žije a kdo tady podniká?

„Já mám pocit, že ti, co říkají, že tady žijí, tu ve skutečnosti jen podnikají,“ posteskl si ve své interpelaci Petr Městecký z iniciativy Snesitelné bydlení v centru Prahy. I on přišel podpořit koalici v čele s Pavlem Čižinským – mimo jiné proto, že jako první začala brát vážně problémy spojené s takzvanými krátkodobými pronájmy. I tak se podle něj otázky Airbnb řešily pomaleji, než by bylo třeba. Přebujelý turismus byl ostatně jedno z hlavních témat celého zastupitelstva. „Prošel jsem si všechny zápisy a zjistil, že ten, kdo tu nejméně pracoval, teď nejvíc křičí, že nic nefunguje. Petr Hejma ze STAN, kterého si pamatuju z doby, kdy byl starostou za ODS, většinu roku nic neudělal. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a je povýšen,“ glosoval Městecký ironicky. Nebyl jediný, kdo narážel na pracovní neschopnost staronového starosty Hejmy. „Předsedám bezpečnostní komisi, kterou má pan Hejma v gesci. Za celou dobu však z jeho strany nepřišel jediný podnět. Všechno děláme sami. Budiž, ale byl to on, kdo se před volbami bil v prsa, že posílí bezpečnost naší čtvrti. Neřešil ani městskou policii, ani tu státní,“ uvedl voják z povolání Beno Ge.

Každý příspěvek vyvolal bouřlivé reakce. „Já vím, že se to moc neříká, ale teprve tato koalice začala něco dělat se sociálními otázkami a já jí za to děkuji,” uvedla předsedkyně magistrátní sociální komise a spustil se potlesk i bučení. Nejvíce návštěvníci a návštěvnice ocenili vystoupení producenta a režiséra Radovana Síbrta. Ten před časem zaslal uskupení My, co tady žijeme otevřený dopis. Zevrubně v něm popisuje kauzu, kterou řeší už po léta a týká se dle něj korupčního svěření dekretů k bytům lidem, napojených na radnici. V kauze figurují i členové nové koalice – jedním z těch, kdo měli neprůhlednými praktikami za malé peníze získat byt, je podle něj i Karel Ulm z TOP 09. „Mgr. Karel Ulm, zastupitel TOP 09, se přistěhoval do našeho domu po smrti sousedky, u které byl napsán jako její synovec s tím, že spolu bydlí. Ani jedno nebyla pravda. Do domu následně přivedl dalšího člověka – svého známého, kterému Rada MČ Praha 1 převedla dekret po dalším sousedovi s tím, že je to jeho vnuk a bydleli v domě spolu. Ani to nebyla pravda. A navíc k převedení dekretu došlo měsíc po smrti dotyčného.“ Síbrtovi na otevřený dopis nikdo neodpověděl. Uvedl také, že je mu ze strany politiků a úředníků vyhrožováno vystěhováním mimo Prahu 1. Kauzu řeší už sedm let. „Vy jste slíbili, že nebudete mít co do činění s takovými věcmi. Já vás volil, ale volit vás už nikdy nebudu,“ uzavřel. V reakci na jeho příspěvek koktavým hlasem přečetl z papíru své prohlášení nějaký muž, který se vydával se za Síbrtova souseda. Neuměl ani vyslovit režisérovo jméno a neustále mu říkal „Šubrt“ nebo „Šíbrt“. „Jsem taxikář, omluvte mě, vystupuji takto poprvé,“ dodal ke svému vystoupení, ve kterém nejasné privatizace vysvětloval. „To nic, to nic,“ konejšil ho Petr Hejma. Síbrt prý ve svém bytě ubytovává „Japonce, Rusy nebo další turisty.“

Trestně stíhaná koalice

Téměř po třech hodinách se ke slovu znovu dostal Pavel Čižinský. Stejně jako jeho předřečníci i on uvedl, že důvody pro odvolání jeho koalice doposud nezazněly. Připomněl, že občané a občanky vyvolali veřejnou diskusi o problémech na Praze 1, na kterou ale nikdo z opozice nedorazil. „Myslel jsem si, že je to absurdní. Naši občané dělají tak velký krok, ale ti, kteří chtějí převzít moc, se ani neobtěžují přijít,“ posteskl si.

Když se slova konečně ujal Michal Caban, jeden z hlavních strůjců odvolání, bylo ticho. Byl to on, kdo se na Praze 1 těšil široké podpoře a kdo vedle lidí z nových stran symbolizoval změnu, „Radnice by skončila v rozkladu,“ řekl. Proč by se tak mělo stát, neuvedl. I tak bylo vidět, že si je svou rolí nejistý. Koneckonců: právě na něj mířily výtky od občanů i koalice nejčastěji. Na rozdíl od svých bývalých koaličních kolegů ale zůstává ve své funkci i nadále.

Celá akce byla spíš než závažným jednáním klasickou politickou fraškou. Od počátku bylo jasné, jak hlasování dopadne: třináct zastupitelů hlasovalo pokaždé stejně a očividně se už nemohli dočkat momentu, kdy celé setkání skončí. Když se tak za zjitřených emocí stalo, dostavila se svého druhu katarze. Praha 1 se mentálně vrací zpátky před rok 2018. Od dnešního dne má tedy nejlukrativnější městská část v republice nové vedení. Starostou bude Petr Hejma, který ve volbách skončil až čtvrtý a už jednou Prahu 1 vedl – tehdy byl ještě v ODS. Na starost bude mít územní rozvoj, což je v době, kdy na Praze 1 Penta staví obří projekt Masarykova nádraží, víc než lukrativní post. V Radě zasednou i trestně stíhaní politici – většina bývalých zastupitelů Prahy 1 totiž čelí stíhání za prodej dvaceti městských bytů pod cenou. Zdá se ale, že antibabišovské strany ODS, TOP 09 nebo STAN to nijak netrápí. Navzdory tomu, že celá akce působila jasně účelově, na Praze 1 nic nekončí. Jede se dál.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále