Mix měsíce: Trrueno

Argentinský kolektiv Trrueno nedávno navštívil Evropu a při té příležitosti živě zahrál i v pražském studiu BCAA System.

V sérii Mix měsíce se tentokrát představuje argentinský kolektiv Trrueno, který na podzim absolvoval krátké evropské turné, během něhož zahrál například v Brně. Kolektiv vznikl jako platforma pořádající undergroundové klubové večery v Buenos Aires. „Pořádání takových akcí je ale stále těžší, protože i ty poslední zbytky kulturního prostoru jsou postupně absorbovány krizí, která ničí naši ekonomiku, zdravotnictví, školství a možnost dosáhnout na lepší budoucnost,“ říká Bungalovv, jeden z členů kolektivu. V reakci na tuto krizi se na scéně objevilo hned několik obdobně uvažujících kolektivů jako Hiedrah Club de Baile, CASo, Entrenar la Fiesta, Mi Casa, nebo Arqueologías del Futuro.

Tyto kolektivy pořádají kulturní akce za své peníze – a to od zajištění techniky až po výzdobu a design klubových prostorů. „Stačí nám poskytnout nějaký prostor, který si hned zabydlíme a vytvoříme v něm pro ostatní možnost volně vyjádřit svoje emoce a užít si večer,“ dodává členka kolektivu MAAY. Pokud nemáte dost peněz, uspořádat akci je v Argentině poměrně složité. Existuje velmi málo cenově dostupných kulturních prostorů, které jsou již zařízené pro pořádání akcí. „Pokud chcete mít v Buenos Aires legální kulturní prostor, stojí to hodně peněz a musíte splňovat všechny nákladné podmínky pro jeho provoz. Důsledkem toho je, že do kulturních prostorů nikdo nechce investovat peníze,“ říká další členka kolektivu candie.

„Mainstreamové kluby jdou mimo nás. Je to xenofobní a misogynní prostředí,“ doplňuje poslední člen kolektivu Agustín. Během evropské tour si všimli několika rozdílů oproti argentinské klubové scéně. „Myslím, že argentinská undergroundová klubová scéna je sice hodně malá, ale na druhou stranu je jednotná a věrná. To znamená, že kolektivy se u nás navzájem podporují a navštěvují všechny možné akce. V Evropě jsou si trochu odcizené a každý si dělá svoje,“ všímá si MAAY. Trrueno mají v plánu vydat novou kompilaci a připravují letní tour, během níž navštíví Rusko, Asii a Evropu. Podívejte se na videozáznam jejich živého vystoupení, ve kterém se mísily DJ sety s živým hraním. „Je to vůbec poprvé, co jsme takhle někde dohromady vystoupili,“ dodávají Trrueno na závěr našeho rozhovoru. Na našem soundcloudu pak najdete i audio záznam vystoupení, který si můžete i zdarma stáhnout.

Čtěte dále