Ve Vancouveru vyroste supermoderní čtvrť pro původní obyvatele Kanady

V místě rezervace indiánského kmene Squamish vyroste jedenáct luxusních výškových budov pro původní obyvatele kanadského státu Britská Kolumbie.

Dnes je v oblasti pod mostem Burrard Street Bridge ve Vancouveru zanedbaný brownfield, kterým se především projíždí. Kdysi tu ale bývala vesnice obývaná desítkami rodin kanadských Squamish, kteří patří k tzv. Prvním národům, tedy původním obyvatelům Kanady. Před více než stoletím byla ovšem na pokyn úřadů zničena. Teď komunita Squamish odsouhlasila, že v místě vyroste nová čtvrť nazvaná po dřívější osadě Senakw. Tvořit ji bude jedenáct výškových domů, ve kterých bude celkem šest tisíc bytů pro více než 10 tisíc obyvatel. Píší o tom britský Guardian nebo vancouverský Daily Hive.

Příslušníci Squamish se během pár let ocitnou ve velkoměstské zástavbě s hustotou zalidnění obdobnou jako v Hongkongu.

„Chceme své lidi dostat zpátky na jejich historické území,“ říká kancléř komunity Khelsilem. Komunita se svým rozhodnutím zavázala vstoupit do partnerského obchodního vztahu s lokálním developerem, firmou Westbank. Obě strany by měly profitovat rovným dílem, přičemž komunita poskytne pouze pozemek a Westbank zafinancuje všechno potřebné pro výstavbu. Málokteré z Prvních národů v Kanadě sídlí tak blízko centra velkého města – příslušníci Squamish se během pár let ocitnou ve velkoměstské zástavbě s hustotou zalidnění obdobnou jako v Hongkongu. To je však možné jen díky tomu, že území nepatří městu, ale komunitě. Na rozdíl od ostatní výstavby ve Vancouveru také nebude třeba vybavit každou bytovou jednotkou parkovacím stáním – požaduje ji jen desetina obyvatel. Podle historika Jordana Strangera-Rosse je tato událost důležitá pro vnímání Prvních národů. „Lidé si s nimi pořád spojují určitou divokost, představují si je vždy kdesi mimo civilizaci, jako by ve městech nemohli existovat.“

 

Čtěte dále