Amsterdam možná zakáže prodej marihuany turistům, zpřísnil také pravidla procházek s průvodci

Amsterdam se pokouší vypořádat s návaly turistů. Město, kde žije 1,1 milionu lidí, jich totiž ročně navštíví 17 milionů.

Ve čtvrtích Singel a Wallen byla provedena studie, na jejímž základě teď amsterdamská starostka Femke Halsema zvažuje nová opatření. Třetina zahraničních turistů a například téměř polovina Britů by prý totiž do těchto oblastí nejspíš nepřijížděla, nebýt možnosti zde beztrestně nakoupit měkké drogy. Píše o tom mimo jiné britský Guardian. Starostka zatím adresovala městským radním dopis, v němž se zamýšlí na různými možnostmi, jak snížit atraktivitu drog pro turisty. Do města je přitahuje především tolerantní politika vůči měkkým drogám nebo klubový život, kvůli němuž tu už před lety vznikla funkce tzv. nočního starosty. Ten je klubovým advokátem vyjednávajícím jejich podmínky s městem i jinými subjekty, aby byly různé části města v různých denních dobách ve větším souladu.

Amsterdamské coffee shopy, kterých se dopis zdejší starostky týká, navíc často spolupracují s organizovaným zločinem. Marihuanu mohou jen prodávat, nikoliv vyrábět, ale často jsou na ilegální byznys napojené. Amsterdamská radnice také minulý týden zakázala s platností od 1. dubna turistické procházky zdejším hlavním „red-light distriktem“ a zvedla povinnost speciálních licencí pro průvodce jinými částmi města. Prováděné skupiny se od teď budou moci skládat maximálně z patnácti lidí, zakázáno bude zastavovat se na úzkých mostech, před soukromými domy užívanými na bydlení nebo před vchody do obchodů, a to pod pokutou 190 eur.

Čtěte dále