Čínské město veřejně ponižovalo obyvatele, kteří se objevili na veřejnosti v pyžamech

Představitelé lokální samosprávy pětimilionového města Su-čou zveřejnili fotky sedmi obyvatel, kteří se po městě pohybovali v nočním úboru. Nošení pyžama označili za „necivilizované chování“.

Představitelé východočínského města Su-čou v provincii An-chuej v druhé polovině ledna zveřejnili fotografie sedmi obyvatel, kteří se po veřejném prostranství pohybovali v pyžamech. Úřady jejich chování označily za „necivilizované“. Jejich online ponižování spočívalo v tom, že úřady kromě jejich dobře identifikovatelných fotek převzatých ze záznamů městských bezpečnostních kamer zveřejnily také jejich jména, společně s čísly identifikačních karet a jejich adresami. Informuje o tom BBC.

Město se zapojilo do celonárodní soutěže „civilizovaných měst“ a svým obyvatelům z tohoto důvodu zakázalo nosit na veřejnosti pyžama.

Úředníci se kritice, která se snesla na jejich adresu, bránili tím, že se město právě zapojilo do celonárodní soutěže „civilizovaných měst“ a že svým obyvatelům z tohoto důvodu zakázalo nosit na veřejnosti pyžama. Mezi další nevhodné chování, které město veřejně kritizovalo, patřilo také „necivilizované polehávání na veřejných lavičkách“ nebo rozdávání reklamních letáčků.

Nejvíc negativních reakcí však vyvolaly právě obrázky lidí v pyžamech. Někteří se domnívali, že na nošení pyžama na veřejnosti není nic špatného, a jiné zase rozčílilo, jak se vláda vměšuje do soukromí svých obyvatel. Lokální politici se později za své jednání omluvili. „Chtěli jsme učinit přítrž tomuto necivilizovanému chování, ale samozřejmě bychom měli chránit soukromí obyvatel,“ dodaly k tomu úřady a slibují, že v budoucnu budou alespoň rozmazávat obličeje hříšníků, aby je nebylo možné okamžitě identifikovat.

Podobné jednání ze strany města však v Su-čou není žádnou novinkou. Podle místních médií žádala radnice minulý rok své obyvatele, aby zasílali autoritám fotografie „necivilizovaného chování“ a za tipy, které povedou k jeho odhalení, nabízelo 10 jüanů (asi třicet korun). Nárůst sledovacích technologií v Číně je v posledních letech enormní. Před dvěma lety bylo v Číně 200 milionů CCTV kamer a dalších 400 milionů by jich mělo přibýt do konce tohoto roku.

 

Čtěte dále