Kasárna Karlín skončí možná už v červnu, záleží na dohodě Hřiba s Babišem

Kulturní a společenské centrum Kasárna Karlín má sice prodlouženou smlouvu, na prostor ale bylo vypsáno výběrové řízení. Budoucnost záleží na dohodě města a státu. 

Minulý týden prodloužil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) smlouvu Kasárnům Karlín na dva roky, ale zároveň vypsal výběrové řízení na pronájem areálu. Budoucnost prostoru, který za tři roky svého působení získal v Praze věhlas jako příjemné místo, které je otevřené opravdu všem, je tak nyní ohrožena. Karlínská kasárna, obrovský blok s rozlehlým dvorem blízko Florence, kde od jara 2017 působí Kulturní a společenské centrum Kasárna Karlín, spravované neziskovou organizací Pražské centrum, nedostalo tedy ještě výpověď. Bude však možná muset skončit už v červnu tohoto roku, pokud se najde zájemce ochotný dát za pronájem minimálně 75 tisíc měsíčně, což je vyvolávací cena, protože nezisková organizace nebude schopna konkurovat v aukci velkým firmám.

Centrum Kasárna Karlín podepsalo smlouvu na využívání objektu, který byl předtím dlouhodobě prázdný, poprvé v březnu 2017. V červnu toho samého roku se kasárna otevřela veřejnosti. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán měl v plánu budovu výhledově proměnit v justiční palác a Pražské centrum ho oslovilo s tím, že by kasárna v mezidobí oživilo a vytvořilo v nich kulturní a společenský prostor. Loni na jaře ale kasárna přešla pod správu Úřadu zastupování státu ve věcech majetkových.

Smlouva o výpůjčce původně končila letos v březnu, a tak se ÚZSVM rozhodlo vypsat transparentní výběrové řízení na pronájem. „Přímo ze zákona jsme povinni usilovat o co nejvyšší výnos ze státního majetku. Do doby, než bude nový nájemce vybrán, vstřícně jsme nabídli, že tam současní uživatelé mohou zdarma zůstat,“ říká mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Konec autentické kultury?

Původní smlouva vznikla ještě v době, kdy kasárna spadala pod Ministerstvo spravedlnosti. Nový vlastník je však v tomto ohledu nekompromisní. „Výpůjčka je možná pouze výjimečně, v Praze se to týká například pozemků v areálech základních či mateřských škol. V ostatních případech je nezbytné postupovat transparentně formou výběrového řízení,“ tvrdí mluvčí ÚZSVM.

Cílem je podle Ležatky najít definitivního vlastníka, který by budovu mohl rekonstruovat. „Proto ji v současné době nabízíme státním institucím. V případě, že žádná neprojeví zájem, zákon preferuje výběrové řízení nebo dražbu na prodej.“ Podle mluvčího ÚZSVM byla budova opakovaně nabídnuta pražskému magistrátu výměnou za pole v Letňanech. „Poprvé již před více než rokem. Pan primátor odmítl. Nabídka však platí stále, je možné směnit areál karlínských kasáren v centru Prahy za pole v Letňanech. Tudíž informace o nějaké blokaci ze strany státu není pravdivá,“ uvedl Ležatka pro Alarm, a reagoval tak patrně na vyjádření primátora Zdeňka Hřiba na Facebooku, který v pondělí napsal, že udělá vše, aby Kasárna Karlín nadále sloužila Pražanům. „Trváme na zachování dosavadní autentické kultury. Vnitřní prostory bychom pak rádi proměnili na dostupné bydlení. Takže dále jednáme se státem o tom, jak areál získat do vlastnictví Prahy,“ uvedl Hřib.

Pod jeho statusem reagoval i facebookový profil ÚZSVM s obdobnou replikou, kterou poskytl i Alarmu. Hřib odpověděl, že jednání o majetkových směnách neskončila. „Poslal jsem panu premiérovi seznam městských nemovitostí, které dnes využívají státní instituce, a které tedy chceme se státem směnit. Jedná se o hasičárny, nemovitosti v areálech státních nemocnic a další v hodnotě miliard korun. Skutečnost, že premiér zablokoval na truc tyto výměny kvůli svému pomníčku v podobě úřednického ghetta v Letňanech považuji za velmi neodpovědný přístup. Chci ta jednání vrátit zpět na věcnou úroveň namísto jejich řešení marketingovým týmem pana premiéra. Asi ani není  úplně vhodné řešit to tady na úrovni sociální sítě s facebookovou stránkou úřadu,“ uvedl Hřib.

Jak dopadne jednání mezi Prahou a státem, respektive mezi Zdeňkem Hřibem a Andrejem Babišem, je nejasné. Pokud by se nedohodli, znamenalo by to zřejmě konec prostoru Kasárna Karlín. „Pokud výběrové řízení proběhne, pak Kasárna Karlín, jak je nyní návštěvníci znají, skončí. Na úkor soukromých zájmů zmizí prostor pro veřejnost. Místo, kde si můžou děti hrát, aniž by je ohrožovala auta, a kde se může každý díky stromům schovat před sluncem nebo si užít spoustu kulturních a sportovních akcí,“ soudí Matěj Velek ze spolku, který karlínským kasárnám vdechl život.

 

Čtěte dále