V Praze se bude od pátku protestovat proti Airbnb přímo v jednom z pronajímaných bytů

Centrum Prahy čeká o víkendu akce pořádaná na protest proti platformě Airbnb. Pořádající kolektiv chce jejím prostřednictvím upozornit na rozsah bytové krize v hlavním městě. 

V posledních letech se v Praze odehrálo několik protestů proti turismu, tentokrát si však organizátoři slibují zájem, jaký tu dosud nebyl. Potíže s Airbnb jsou totiž čím dál citelnější a letos o nich v souvislosti s vysokým počtem turistů informovala řada českých mainstreamových médií. Obyvatelé Prahy, a nejen ti, kteří bydlí v centru, s nimi pak mají vlastní zkušenosti. Na Praze 1 už stihla vzniknout například iniciativa Snesitelné bydlení v centru Prahy.

Protest organizuje nedávno založená platforma nazvaná Stop Airbnb, podle jejíž tiskové zprávy se bude protestovat přímo v jednom z bytů, který je na krátkodobý pronájem přes Airbnb nabízen. Po dobu protestu budou lidé z platformy na místě organizovat přednášky, výstavu a další kulturní program. „Jsme rádi, že se v poslední době množí články a statistiky poukazující na to, jak Airbnb a další služby takzvané sdílené ekonomiky negativně ovlivňují život lidí v Praze. Naším cílem je tento tlak na službu Airbnb ještě zvýšit, ale zároveň i připomenout širší, často opomíjené souvislosti, jako je bytová krize, gentrifikace a masový turismus, který proměňuje město v kulisy,“ vysvětluje Ivana T., členka neformálního kolektivu Stop Airbnb. Naráží na fakt, že v Praze v posledních letech raketově vzrostly nájmy do té míry, že už si je někdy nemůže dovolit ani běžná střední třída. To uznávají i pražští politici, mimo jiné radní Hana Kordová-Marvanová, podle níž magistrát na regulaci Airbnb pracuje. Spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy však tvrdí, že tyto snahy lidem ve skutečnosti nijak nepomohou.

V bytě bude na programu například postel Institutu úzkosti se sociální antropoložkou Barborou Bírovou, tedy čtení příběhů lidí postižených bytovou krizí, které se odehraje přímo na lůžku pro turisty. Čtení příběhů bude zároveň streamováno. V sobotu bude program pokračovat společnou snídaní, sousedským setkáním a dalším blokem přednášek. Další souvislosti o situaci v centru města, včetně zkušeností lidí, kteří tu bydlí, si můžete přečíst v textu Všechny zajímá jen byznys, ne to, že se nemůžete vyspat. Shrnutí dosavadního postupu města v otázce regulace Airbnb najdete zde.

 

Čtěte dále