Fotoreport: Milion chvilek se postupně mění v dlouhodobější hnutí

Další demonstrace organizovaná Milionem chvilek varovala před směřováním k autoritářskému Polsku a Maďarsku.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Milion chvilek uspořádal v neděli další protivládní a prodemokratický protest na Staroměstském náměstí. Už ve čtyři odpoledne začala demonstrace na Hradčanském náměstí, odkud se asi tisíc lidí vydalo městem na pochod na Staré Město. Čelu průvodu dominovaly vlajky Evropské unie, z nichž jedna měla místo hvězdiček znak eura. Již tradiční protibabišovská hesla na transparentech a obrovské červené trenky doplňovaly nápisy komentující aktuální události jako zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem nebo výrok Andreje Babiše o vlastizrádcích na adresu dvojice českých europoslanců, kteří se zabývají rozdělováním evropských dotací pro Agrofert.

Chvilkaři opustili symboliku listopadu 1989 a všeobecné volání po demokracii, které dominovaly jejich akcím ze začátku, a zaměřují se konkrétněji na prorůstání moci Andreje Babiše do institucí státu.

Na Staroměstském náměstí, kde protesty Milionu chvilek před zhruba rokem začaly, se nakonec sešlo několik tisíc lidí. Milion chvilek, který v současnosti objíždí republiku s dlouhodobou akcí nazvanou Štafeta pro demokracii a každé úterý se zastaví v jednom krajském městě, nedělní demonstraci svolal kvůli zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem a dalším několika volbám kontroverzních osobností zejména do mediálních rad. Podle chvilkařů se Andrej Babiš snaží ovládnout demokratické instituce a do kontrolních orgánů prosadit především svoje lidi. Připomněli v této souvislosti i výrok Stanislava Křečka o tom, že stíhání Andreje Babiše by se mělo odbýt až po konci jeho politické kariéry, aby nenarušovalo fungování státu.

Po úvodních slovech předsedy Milionu chvilek Mikuláše Mináře a místopředsedy Benjamina Rolla na pódiu opět promluvil filosof Daniel Kroupa, který připomenul filosofku a chartistku Růženu Vackovou, jež v roce 1948 po únorových událostech šla jako jediná učitelka Filozofické fakulty na studentský pochod k Hradu a za to byla posléze vyhozena ze školy a strávila přes patnáct let ve vězení. Další řečnice Hana Strašáková mluvila zejména o potřebě nezávislých médií veřejné služby a jejich ohrožení ze strany Babiše. Třetí řečník Fedor Gál okomentoval volby na Slovensku. Zalitoval, že se do poslanecké sněmovny nedostali zástupci maďarské menšiny ani liberálové z koalice Progresívneho Slovenska a Spolu. Gál také varoval před všemi politickými silami, které se zaštiťují národem.

Demonstrace Milionu chvilek se staly specifickým komentářem české vrcholné politiky. Chvilkaři opustili symboliku listopadu 1989 a všeobecné volání po demokracii, které dominovaly jejich akcím ze začátku, a zaměřují se konkrétněji na prorůstání moci Andreje Babiše do institucí státu. Proto bedlivě sledují také volby do mediálních rad a nezávislost Českého rozhlasu a České televize se stala jedním z jejich hlavních témat. Zároveň to vypadá, že Milion chvilek změnil svůj vztah k opozičním politikům, kteří se na jeho akcích už vůbec neobjevují. Propojování demokraticky smýšlejících občanů po celé zemi, o které se chvilkaři nyní pokoušejí, tak probíhá čistě v jejich režii bez účasti byť jen lokálních politiků. Milion chvilek si také uvědomil, že jeho činnost by měla mít trvalejší charakter a že jedna masová demonstrace v současnosti nic zásadního nezmění. Minulý rok chvilkaři kladli na každé demonstraci požadavky a teoreticky mohla být každá jejich akce poslední, pokud by tyto požadavky byly splněny. Jejich poslední iniciativa Śtafeta pro demokracii má ale dlouhodobý charakter, což mění i povahu jednotlivých demonstrací, jako byla ta nedělní.

Od začátku své činnosti Milion chvilek kladl důraz na celostátní charakter svých aktivit s jasným záměrem překonat umělé dělení na „pražskou kavárnu“ a zbytek společnosti. I díky tomu se podařilo svolat dvě největší demonstrace od listopadu 1989. Zároveň se hnutí rozchází s částí ODS, jejíž politici nesdílejí obavy aktivistů z orbánizace Česka. Striktnější odstřihnutí se od parlamentní opozice vůči Babišovi a zároveň výzvy k politické angažovanosti vyvolávají stále častěji otázku, zda by se neměl Milion chvilek sám pokusit jako hnutí nebo strana vstoupit do voleb. Jinak by se mohl spolek ocitnout ve slepé uličce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále