Fotoreportáž: demonstrace iniciativy Europe Must Act v Praze

Před branami Evropské unie stále trpí tisíce lidí a po otevření tureckých hranic k nim přibývají další. Evropské vlády však problém ignorují.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Z turecko-řeckých hranic chodí stále katastrofičtější zprávy. Uprchlíci, kteří doposud zůstávali v Turecku, se po otevření tureckých hranic snaží dostat do zemí Evropské unie. Řecká strana je ale odmítá pustit dál. Roste i počet lidí, kteří se snaží dostat na řecké ostrovy Lesbos a Chios. Tam se před pár dny utopilo malé dítě po ztroskotání jednoho ze člunů. Situace uprchlíků na řeckých ostrovech i přímo před řeckými hranicemi je alarmující. Humanitární organizace nezvládají zajistit ani základní pomoc. Řeckým pořádkovým silám navíc přijeli na „pomoc“ ultrapravičáci z celé Evropy, kteří útočí na novináře i dobrovolníky pomáhající uprchlíkům v extrémně obtížné životní situaci.

Po celé Evropě tak pod hlavičkou Europe Must Act lidé apelují na vlády i Evropskou komisi, aby katastrofickou situaci na hranicích EU řešily. V Praze solidární shromáždění s uprchlíky a současně výzvu vládě uspořádaly aktivistky angažované v pomoci uprchlíkům v pondělí 9. března na pražském Klárově. „Je nutné připomenout, že Evropská unie má k dispozici nástroje a mechanismy umožňující řešit situaci uprchlíků v Řecku a na Balkáně. Vyzýváme tedy českou vládu, aby se začala aktivně zasazovat o obnovení procesu relokace nově příchozích v rámci členských států EU a aby se uprchlické tábory staly skutečně jen krátkodobým a přechodným příbytkem lidí, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu a důstojné zacházení,“ uvedly organizátorky ve svém prohlášení.

Na akci promluvil mimo jiné Bohumil Kartous, který se nedávno vrátil z řeckého ostrova Chlos, na kterém je v současnosti sedm tisíc uprchlíků. Kartous se podělil o otřesné podmínky v uprchlických táborech, které již dříve rozepsal v reportáži Hanba Evropy v Britských listech. Kartous prohlásil, že pro Českou republiku by nebyl žádný problém přijmout všechny lidi, kteří dnes na ostrově trpí. Bývalá chartistka Věra Roubalová připomněla, že Německo nedávno přijalo 1500 sirotků.  „Stydím se za Českou republiku, která odmítla vzít pouhých čtyřicet sirotků,“ přiznala se v závěru svého projevu.

Akce, na níž se nakonec sešlo něco přes sto lidí, byla zakončena podpisem petice vyzývající vlády k pomoci uprchlíkům v nouzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále