Frakce AfD nazvaná Flügel je podle německých úřadů extremistická skupina

Německý Spolkový úřad pro ochranu ústavy označil frakci Alternativy pro Německo nazvanou Flügel za pravicově extremistické uskupení. Stejně zhodnotil i mládežnickou organizaci AfD Junge Alternative.

Flügel (Křídlo) tvoří mocnou vnitrostranickou skupinu uvnitř Alternativy pro Německo (AfD). Jeho šéf Björn Höcke je zároveň předsedou durynské pobočky strany a další prominentní člen Andreas Kalbitz je předsedou braniborské AfD a také součástí spolkového předsednictva strany.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy zkoumal především výroky členů této frakce. Höcke proslul celou řadou prohlášení proti muslimům a uprchlíkům, ale také vyjádřeními zlehčujícími holokaust. Již v roce 2019 tajná služba napsala, že v řadě Kalbitzových a Höckeho projevů, ale také ve výrocích Hanse-Thomase Tillschneidera, politika AfD ze Saska-Anhaltska, lze najít „pohrdání lidskou důstojností“ a „spojení s ideologickými aspekty nacionálního socialismu“.

Höcke se přátelí s vedoucí postavou německé neonacistické scény Thorstenem Heisem, který byl několikrát odsouzen za těžké ublížení na zdraví, distribuoval propagační neonacistické materiály a pokusil se autem přejet žadatele o azyl. Kalbitz se zase v roce 2007 společně s tehdejším lídrem Národnědemokratické strany Německa (NPD) Udo Voigtem účastnil fašistické demonstrace v Aténách a během svého pobytu vyvěsili z balkonu hotelu, kde bydleli, vlajku s hákovým křížem.

Na základě rozhodnutí Úřadu na ochranu ústavy mohou být členové Křídla a Junge Alternative jednodušeji legálně sledováni, mohou jim být odposlouchávány telefonní hovory a mohou být mezi ně nasazováni agenti. Může jim také být zapovězena práce ve státní správě, ať už se jedná o oblast vzdělávání či represivní složky.

Volání po sledování AfD tajnou policií zesílilo po sérii ultrapravicových teroristických útoků, k nimž v Německu došlo v posledních měsících. Spolkový úřad pro ochranu ústavy je přitom dlouhodobě kritizován, že je „slepý na pravé oko“, a dokonce existuje podezření, že se na některých pravicových teroristických útocích přímo podíleli jeho agenti.

 

Čtěte dále