Google z Play Storu odstranil aplikaci íránské vlády, která pomáhala s koronavirovou epidemií

Aplikace měla Íráncům pomoci rozpoznat symptomy onemocnění a zajistit, aby zbytečně nechodili do nemocnice. Podle Googlu ale íránští vývojáři nemůžou svoje aplikace na Play Store vůbec registrovat.

Írán má momentálně přes deset tisíc nakažených novým koronavirem, a je tak po Číně a Itálii nejvíce zasaženou oblastí. Přesto americká společnost Google odebrala ze své platformy Google Play Store aplikaci vyvinutou íránskou vládou, která měla obyvatelům pomoci zjistit, zda se u nich objevují symptomy nákazy koronavirem, píše web ZDNet.

Aplikace s názvem AC19 čelila od začátku kritice. Vláda údajně zneužívá nákazu ke sběru telefonních čísel a geolokačních dat svých občanů, a to právě skrze AC19. Íránské ministerstvo zdravotnictví rozeslalo mezi občany hromadnou SMS, v níž doporučovalo instalaci aplikace. Ti se v ní zaregistrovali pomocí telefonního čísla a následně odpovídali na sérii otázek souvisejících s koronavirem. Šlo o to, aby zbytečně nezaplavili nemocnice, pokud se u nich neobjeví vážné symptomy. Aplikace ale vyžadovala i povolení přístupu k lokalizaci mobilu v reálném čase. Brzy se navíc zjistilo, že Smart Land Strategy, společnost, jež aplikaci vyvinula, už předtím vyvinula dvě aplikace Talagram a HotGram, které byly staženy u oběhu kvůli podezření, že byly vyvinuty na popud íránských tajných služeb a tajně sbíraly uživatelská data.

Podle Lukáše Štefanka, výzkumníka ze společnosti ESET, ale AC19 žádný škodlivý spyware či trojského koně neobsahuje. Geolokační data jsou vyžadována běžně a vzhledem k tomu, že jde o zdraví, dávají v tomto případě podle něj smysl. Na dotaz ZDNetu, proč byla aplikace stažena z distribuce, nikdo z Googlu oficiálně nereagoval. Podle zdrojů seznámených s podmínkami Play Storu je důvodem stažení zavádějící tvrzení, že AC19 dokáže detekovat infekci COVID-19, což skrze aplikaci možné není. Mluvčí Googlu se ale později vyjádřil pro Business Insider s mnohem prozaičtějším vysvětlením. Írán totiž nepatří mezi regiony, které mají podporu Google Play, a íránští vývojáři se tam tak nemohou zaregistrovat.

Společnosti jako Google, Apple či Facebook se nyní zároveň musí potýkat se spoustou technologického obsahu, který na pandemii parazituje. Na stránkách se objevují reklamy na falešné léky nebo roušky, konspirační teorie nebo koronavirové interaktivní mapy šířící malware. I kdyby byl ale AC19 v tomto směru neškodný, minulost Smart Land Strategy vyvolává určité obavy. Data milionů Íránců jsou vládě k dispozici a jejich telefony jsou potenciálně ohrožené malwarem, který by se mohl v budoucnosti objevit jako součást updatu.

 

Čtěte dále