Kolem tří set žen a mužů si v Praze připomnělo Mezinárodní den žen

Istanbulská úmluva, nedůstojné sociální podmínky nebo sílící konzervativní a reakcionářské vlny – to byla témata letošního pražského pochodu k oslavě MDŽ. 

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Pochod k Mezinárodnímu dni žen, organizovaný spolkem International Feminists United – Prague, vyšel ve dvě hodiny odpoledne z Palackého náměstí. Zúčastnili se ho lidé z různých koutů světa. V čele průvodu se nesl transparent „Místo karafiátů konec patriarchátu“. Mezi hlavní témata, která zaznívala během proslovů, se řadila problematika dosud neratifikované Istanbulské úmluvy a sexuálního nebo fyzického násilí na ženách. Připomínaly se represe vůči translidem, mluvilo se také o rozdílech v platech mezi ženami a muži, feminizaci chudoby, nedůstojném ohodnocení péče a zaznívala i kritika kapitalismu jakožto systému postaveném na neplacené práci žen v domácnostech. Na transparentech byly k vidění nápisy jako „Každý rok je v Česku znásilněno na 7000 žen“ nebo „Důstojný život místo kapitalocentrismu“. Akci pořádaly spojené feministické iniciativy a kolektivy a přes závažnost témat se nesla v radostné a oslavné atmosféře. Nechyběl ani hudební doprovod.

Pozdvižení dnes vzbudil výrok pravděpodobného budoucího slovenského premiéra ze strany OĽaNO. Ivan Matovič na sociální sítě napsal, že kdyby nebyly ženy, chyběly by „našim očiam, ušiam, srdciam … a určite aj brušká by plakali“. Nejen na Slovensku panuje momentálně obava o budoucnost kulturně etických otázek – nový parlament je totiž až na výjimky silně reakcionářský a dá se očekávat, že bude prosazovat zákony směřující k okleštění ženských práv. Vyhrocené debaty kolem ratifikace Istanbulské úmluvy se vedou i u nás a není nepravděpodobné, že ultrakonzervativní politické hlasy budou čím dál hlasitější.

 

Čtěte dále