Pokud si to můžete dovolit, nevařte a podpořte nás, vzkazují restaurace

Celá řada restaurací nabízí rozvoz a vybízí k solidárnímu objednávání. Je to pro ně jediná šance, jak v době pandemie přežít. 

„Kup si oběd domů a my za tebe nasytíme babi a dědu!“, „Když nemůže jedlík do Střechy, pojede Střecha k jedlíkovi“ nebo Eaternia rozvoz. To jsou některé příklady kampaní, jimiž se různé podniky snaží přimět své zákazníky k objednávání obědů v době koronavirové krize. Vzhledem k tomu, že jsou všechny stravovací zařízení už týden zavřená, rozvoz jídla je pro ně jedinou šancí, jak přežít.

Ti, kdo jsou finančně stabilizovaní, mohou svými objednávkami podpořit podniky, které dlouhodobě pomáhají lidem na okraji nebo výrazně přispívají k vytváření podpůrných a komunitních sítí.

Pokud se navíc jedná o sociální podniky, které se zaměřují na zaměstnávání znevýhodněných lidí, je situace ještě kritičtější. Pro bývalé vězně či ženy, které žijí v nejistém bydlení, je pracovní trh i v období klidu velmi nepřátelský a jejich zaměstnání pro ně leckdy znamená jedinou, leč velmi křehkou stabilitu. Podobně je situace závažná i pro restaurace, které svým provozem spolufinancují komunitní aktivity. Jedná se například o veganskou jídelnu Eaternia, náležící ke smíchovskému projektu Eternia.

K meníčku roušky

Jídelna Kuchařek bez domova přišla ve spolupráci s platformou Breakfaststory s rozvozem jídla nejen těm, kteří si ho objednají, ale i seniorům a seniorkám, kteří by neměli vycházet. „Každým obědem podpoříte výplaty zaměstnankyň Jídelny Kuchařek bez domova, které v aktuální náročné době bojují doslova o střechu nad hlavou. Druhá část z ceny vašeho oběda putuje na přípravu a rozvoz oběda pro seniory v domácí izolaci, které jim dopravíme domů,“ uvádí na svých stránkách Breakfaststory, které se zároveň vzdává všech nároků na honorář ve prospěch zaměstnankyň Jídelny. K jídlu navíc služba přibalí i ovoce a také roušky. Jen za první den se do akce zapojily desítky lidí a i nadále je zájem tak velký, že Jídelna hledá posily pro rozvoz. Rozvozy jídla jsou každý den od 11:30 do 16:00 a jídlo se dá objednávat i na několik dní dopředu.

Rozvoz jídel zahájil i sociální družstevní podnik Střecha, který se zaměřuje na zaměstnávání lidí po výkonu trestu nebo se zkušeností s bezdomovectvím. I tak jim ale tržby spadly o dvě třetiny. „Část zaměstnanců, především ti starší, čerpá dovolenou, směny jsme naopak dali lidem, co mají DPP, aby ani oni nepřišli o příjem. Děláme vše pro to, abychom tuto krizi přečkali všichni společně a nikoho nemuseli propustit. Někteří naši kolegové dokonce nabídli část své dovolené, která jim zbyla z minulého roku, na proplacení mezd brigádníkům. Zároveň dáváme dohromady plán, jak denně zásobovat jídlem blízký azylový dům v Husitské, v čemž nám můžou lidé pomoci přispěním na zavěšené obědy,“ vysvětluje svou strategii Filip Hausknecht z bistra. Podpořit Střechu objednávkami se rozhodl třeba radní pro bydlení Adam Zábranský z Pirátské strany, který k podpoře restaurací vyzval i na svých sociálních sítích.

Velká část lidí si ve stávající situaci nemůže dovolit objednávat každý den jídlo až domů. Ti, kdo jsou finančně stabilizovaní, by to však zvážit mohli. Zejména pokud mohou objednávkami podpořit podniky, které samy dlouhodobě pomáhají lidem na okraji nebo výrazně přispívají k vytváření podpůrných a komunitních sítí. Tyto provozovny se teď nacházejí v ohrožení – objednat si u nich jídlo je nejpřirozenější cestou, jak se jim za jejich dlouhodobé posilování solidarity ve společnosti odvděčit a pomoct jim překonat složité období se stejnou empatií, s jakou oni přistupují ke svým ohroženým zaměstnancům nebo lidem v okolí.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále