Předplaťte si Alarm. Jinak to nejde!

Co znamená předplatit si Alarm, když své texty publikujeme zdarma a pro všechny, kdo mají přístup k internetu? Aby mohla naše redakce existovat, potřebuje stabilní zázemí. A na nikoho jiného než své čtenáře se nemůžeme spolehnout.

Alarm se těší největší popularitě za celou dobu své existence. Stále nám roste čtenost, rozjeli jsme několik podcastových sérií, navýšili jsme množství textů týdně, vedle publicistiky se věnujeme i zpravodajství a v současnosti připravujeme hned dva speciální reportážní cykly – jeden o bydlení, druhý o třicet let neřešených problémech českých periferií. V tuto chvíli ale řešíme zásadní výpadek příjmů, který nezalepíme z grantů, a žebrat u miliardářů nemá s naším politickým profilem ani cenu. Alarm drží nad vodou jen komunita jeho fantastických čtenářů, bez níž by si nikdy nevybudoval takovou pozici na mediální scéně, jaká mu dnes náleží. Už několikrát jste nás podpořili v jednorázových kampaních na reportážní série i celkový rozvoj, tentokrát se na vás obracíme s prosbou o pravidelný příspěvek na provoz. A v tomto případě se opravdu každá stovka měsíčně počítá.

Alarm čte denně šestnáct tisíc unikátních uživatelů a pět tisíc z nich se na naše stránky pravidelně vrací. Pro pět tisíc z vás tedy Alarm představuje významný zdroj informací a jeho názory jsou pro vás důležité. Pokud by každý z vás poslal měsíčně příspěvek ve výši sto korun, dělalo by to půl milionu měsíčně. Taková částka by několikrát převyšovala náš měsíční rozpočet a umožnila by nám významně zkvalitnit naši práci a rozšířit náš tematický záběr. Věříme, že přesně takové médium, které by do celospolečenské debaty promlouvalo z radikálně demokratických pozic, chce většina z vás číst.

Pokud stále váháte a přemýšlíte, proč Alarm vůbec podporovat, udělejte si takový malý myšlenkový experiment. Jak by asi česká mediální scéna posledních sedmi let vypadala, kdyby Alarm neexistoval? Žádné jiné médium by pravděpodobně neuskutečnilo tak výjimečný projekt, jakým byly Hrdinové kapitalistické práce Saši Uhlové. Problematika nízkých mezd a otřesné pracovní podmínky v nejhůře placených zaměstnáních by se nikdy nestaly tématy mainstreamu. Bez série Exekuce: černé svědomí Česka, kterou jsme vytvořili ve spolupráci s agenturou Median, by se debata o exekucích pravděpodobně stále točila v kruhu a nevěděli bychom, jaké důvody vedly k masivnímu předlužení tři čtvrtě milionu lidí. Naše reportážní série Budoucnost je teď! minulý rok výrazně posunula českou debatu o klimatické krizi, která je v Česku stále v područí klimaskeptické ideologie financované uhelnou lobby. Ničivým dopadům klimatické krize jsme se věnovali i v době, kdy jim mainstreamová média ještě nevěnovala pozornost. Bez našich textů o krizi bydlení, Airbnb a spekulacích s byty by se současná alarmující situace možná nikdy nestala předmětem politické debaty. A mohli bychom pokračovat, protože je toho za námi opravdu hodně.

Demokracie potřebuje svůj Alarm

Víme, že spousta z vás nemá peníze na rozdávání. Většina pravidelných i jednorázových příspěvků pro Alarm se skládá z několika stovek korun a menších částek. Právě tyto příspěvky jsou pro nás ale nejcennější. Pokud totiž sečteme drobné dary našich skalních čtenářů, jasně se ukazuje, že můžeme klidně mít i média bez oligarchů, bez napojení na vlivné politické a lobbistické kruhy a bez podlézání mocným. Alarm ostatně není médiem pro vyšší střední třídu, ale především serverem pro studenty a pracující, prekarizované zaměstnance neziskovek, aktivisty, akademiky, vědce, nezávislé umělce a kreativce, kteří se v současném systému v penězích rozhodně netopí. Přesto věříme, že stovka nebo dvě měsíčně většinu lidí nezabije.

Jsou mezi vámi, pravidelnými čtenáři, určitě i lidí, kteří se s našimi názory na sto procent neztotožňují. Občas se naopak ošíváte a protestujete, jindy ale zase nadšeně sdílíte články, které vám mluví z duše a které by se nikde jinde neobjevily. Neustále teď posloucháme řeči o tom, jak zásadní roli mají pro svobodu a demokratičnost společnosti nezávislá média. V českém mediálním prostoru nejspíš nenajdete jinou platformu, která by byla natolik odstřižená od politických a ekonomických tlaků, jako je právě Alarm. Můžete s námi nesouhlasit, vztekat se nad našimi komentáři, zuřivě bušit do klávesnice a nadávat nám v diskusích pod články, přesto ale víte, že jsme médium, které ctí demokratické principy, aktivně vystupuje proti rasové, sexuální i genderové diskriminaci a hájí pokrokové myšlenky a hodnoty. Pokud se demokratická společnost vyznačuje rozmanitostí myšlenkových a názorových proudů, které spolu svobodně, byť často nesouhlasně koexistují, musí mít každá podobná demokratická společnost médium typu Alarmu.

Od samého začátku zveřejňujeme texty bezplatně všem čtenářům, kteří o ně mají zájem. Jsme přesvědčeni, že o demokracii není možné psát za paywallem. Demokratické myšlenky jsou buď pro všechny, nebo demokratické vůbec nejsou. Neprodáváme jednotlivé články ani tištěné noviny, které byste si mohli potěžkat v ruce. Přesto ale vaší pravidelnou finanční podporu považujeme za speciální formu předplatného. Ani volně dostupný a šiřitelný internetový obsah totiž není zadarmo. Přestože svou práci pro Alarm chápeme jako velké privilegium a splněný sen, pokud má být udržitelná, nemůže fungovat na dobrovolné bázi. Vaše pravidelná podpora Alarmu vytváří pro naši redakci stabilní pracovní prostředí a to má zase vliv na kvalitu a periodicitu našich výstupů. Svými pravidelnými příspěvky ale nepodporujete jen samotnou redakci, ale také široký okruh našich autorů, autorek a spolupracovníků, kterým díky vám můžeme platit důstojné honoráře. Za dobu svého fungování už Alarm objevil celou řadu mediálních expertů, expertek, analytiků, analytiček, komentátorů a komentátorek, s nimiž se pravidelně setkáváte v nejčtenějších a nejsledovanějších českých médiích. Tohle vše udržíte při životě, pokud se rozhodnete předplatit si Alarm. Dokážeme společně vybudovat nezávislé médium, které nebudou ovlivňovat vnější politické a ekonomické tlaky a jež se bude zpovídat jen komunitě svých čtenářů a přispěvatelů? Pojďme to zkusit. Předplaťte si Alarm, nebudete litovat.

 

Čtěte dále