Reforma dávek na bydlení poškodí lidi na čtyřiceti procentech území ČR 

Centrum pro společenské otázky zveřejnilo analýzu reformy dávek na bydlení. Způsob, jakým se nově bude vypočítávat výše přídavku na bydlení, poškodí příjemce dávky v obcích na periferii. 

Antropoložka Lucie Trlifajová a sociální geograf Petr Kučera z Centra pro společenské otázky vypracovali analýzu, v níž se zaměřili na způsob, jakým se Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chystá vypočítávat, kolik bude stát doplácet chudým domácnostem na pokrytí nákladů na bydlení. Dosavadní příspěvek a doplatek na bydlení nahradí nová sloučená dávka, tzv. přídavek na bydlení. Spolu s touto změnou je také navržen nový postup výpočtu normativních nákladů na bydlení.

Výpočet nových normativních nákladů na bydlení vychází z hodnotových map nájemného, kterou si Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) objednalo u společnosti Deloitte. Mapa primárně vychází z transakčních cen bytů, nikoli z výše nájemného v dané obci – prý proto, že neexistují žádné cenové mapy nájemného. Kromě toho by tato dávka měla být stanovena na základě průměru deseti procent nejnižších cen tohoto fiktivně konstruovaného nájemného v dané obci. Například v Litvínově se tak pro stanovení výše nové dávky počítá s nájemným maximálně 10 Kč/m², v některých obcích jsou to pouhé 3 Kč/m². A třeba v Liberci se počítá s 84 Kč/m², ačkoli tržní nájem je dvakrát vyšší.

Analýza ukazuje, že by velká část obcí podle návrhu MPSV „musela čelit výraznému snižování dávek na bydlení, což by znamenalo ohrožení stability bydlení desetitisíců nízkopříjmových domácností. Celkově by si podle návrhu pohoršily domácnosti v obcích na asi čtyřiceti procentech území republiky, domácnosti v obcích na asi dvaceti procentech území by si musely na nájem připlatit ze svého dokonce dvacet až padesát korun na metr čtvereční měsíčně“.

Vzhledem k tomu, že dávky by měly umožnit nízkopříjmovým domácnostem přístup na trh s bydlením, je podle autorů analýzy žádoucí, aby normativy jako horní strop dávek na bydlení zpřístupnily dostatečně rozsáhlou část nájemního bydlení. Už dnes je přitom situace taková, že v devadesáti procentech obcí s pověřeným obecním úřadem (POÚ) jsou nájmy vyšší, než jsou normativy na bydlení, takže většina domácností už dnes nad rámec dávek do skutečné výše nájmu doplácí. Pokud skutečně MPSV prosadí avizovanou změnu, situace se na čtyřiceti procentech území ještě výrazně zhorší, a dávky tak nebudou plnit svou funkci. Měly by proto podle analýzy vycházet z co nejpřesnější mapy skutečných nájmů.

 

Zdroj Centrum pro společenské otázky – SPOT

 

Změny ve výši normativů jsou podle autorů velmi nerovnoměrné – někde se normativ navýší až o 80–100 Kč/m², jinde se sníží až o 40–60 Kč/m². Zvyšovat se přitom bude nejvíc v obcích, které jsou blízko velkých měst, snižovat naopak v perifernějších regionech.

„Normativy na bydlení jsou už dnes celorepublikově příliš nízko, budou se ale dále snižovat na čtyřiceti procentech území. To může opravdu velmi poškodit chudé lidi v těchto obcích,“ uvedla pro Alarm autorka analýzy Lucie Trlifajová.

Čtěte dále