Sběrná střediska odpadů v Brně měla o víkendu přes zákaz otevřeno

Firma SAKO, která zajišťuje pro brněnský magistrát sběr odpadů z domácností, měla některé pobočky přes víkend neoficiálně otevřené.

V souvislosti s šířením koronaviru byl v návaznosti na usnesení vlády ze dne 15. 3. 2020 od 17. 3. 2020 až do odvolání zastaven provoz všech sběrných středisek odpadů v Brně. Informace o tom, že sběrné dvory mají být zavřené, byly až do pondělí uvedeny na stránkách brněnského magistrátu a dosud jsou i na stránkách firmy SAKO, která chod sběrných středisek v Brně zajišťuje. Magistrát města Brna na svých stránkách přímo uváděl: „Od úterka 17. 3. 2020 je až do odvolání zastaven provoz všech sběrných středisek odpadů statutárního města Brna.“ Přesto některé pobočky měly podle zjištění Alarmu během víkendu otevřeno. Kdo stál za otevřením sběrných středisek touto neoficiální cestou? Firma SAKO, která zajišťuje chod 37 sběrných středisek, kam mohou obyvatelé Brna svážet nepotřebný odpad z domácností, povolala před víkendem své zaměstnance telefonem do práce. Učinila tak údajně na neoficiální příkaz někoho z magistrátu. Zaměstnanci měli podle instrukcí odbavovat zákazníky, a to přesto, že měli oficiálně zavřeno. Nikdo jim také nedal instrukce písemně.

Zaměstnanci vnímali otevření dvorů v době šíření nákazy jako rizikové.

Zaměstnanci přesně nevěděli, co mají dělat. „Podle stále platného nařízení jsme měli mít zavřeno, máme to napsané tady na té ceduli na bráně, je to i na stránkách firmy a na stránkách magistrátu, že je zavřeno, ale bylo mi řečeno, že v žádném případě nesmím odmítnout zákazníka,“ sdělil Alarmu jeden ze zaměstnanců ve sběrném dvoře. Situaci vyřešil tak, že bránu nechal otevřenou jen částečně a doufal, že pokud někdo přijede, tak zase odjede a bude respektovat informace o zákazu vyvěšené na bráně. „Pár jich tu bylo, ale když viděli polozavřenou bránu, zase odjeli,“ uvedl zaměstnanec. V dalším sběrném dvoře byla brána otevřená a muž, který zde pracoval, vyjádřil rovněž obavy z toho, že je během karantény v práci. „Správně bych měl na ty lidi, co sem přijíždějí, volat policii, vždyť je zákaz volného pohybu,“ uvedl muž a dodal, že odbavil od rána asi osm lidí. V běžném provozu odbaví sběrné dvory během víkendu bez potíží stovky lidí – i proto zaměstnanci vnímali otevření dvorů v době šíření nákazy jako rizikové. Třetí dvůr, který redakce Alarmu vyzkoušela, měl zavřeno, ale brána nebyla zamknutá. Tyto dvory firmy SAKO slouží pouze občanům. Firmy, které by svůj odpad chtěly v Brně odevzdat, se musí obrátit na společnost ASTV, která je ale již od 16. 3. uzavřena.

Ředitel firmy SAKO Karel Jelínek na dotaz, proč měli zaměstnanci přes víkend odbavovat zákazníky, přestože byly vedené jako zavřené, uvedl, že to bylo rozhodnutí Krizového štábu. „Další otázky mi pošlete mailem, ať je to oficiální,“ odmítl dále odpovídat. Na následný dotaz e-mailem, zda rozhodnutí Krizového štábu dostal písemně, ale neodpověděl. Sběr odpadů spadá pod Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna. Vedoucí odboru Martin Vaněček Alarmu sdělil, že nemůže v této věci poskytovat žádné informace novinářům s tím, že veškeré otázky zodpoví tiskový mluvčí brněnského magistrátu. Mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek nejprve potvrdil, že o víkendovém otevření některých sběrných středisek odpadů opravdu rozhodl Krizový štáb města. Na dotaz, kde je rozhodnutí zdokumentované, odpověděl po několika hodinách, že rozhodnutí vlastně nepadlo na Krizovém štábu města, ale na poradě vedení města. „Vzhledem k citlivým informacím vám zápis nemohu poskytnout,“ uzavřel mluvčí. Podle zjištění Alarmu byl za soukromé rozhodnutí otevřít pobočky sběrných dvorů odpovědný náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Ten původně telefon nezvedal a na sms s dotazem nereagoval, komunikaci přenechal tiskovému mluvčímu. Po vydání zprávy se ozval. „Každý den město Brno řeší operativně problémy v souvislosti s nákazou koronavirem. Někdy ve formátu krizového štábu, někdy ve formátu vedení města,“ vysvětlil. Vedení města podle něj v pátek rozhodlo o tom, že v sobotu a v neděli budou sběrná střediska (SSO) otevřena. „Teď jsme udělali průzkum mezi městskými částmi o tom, zda chtějí nebo nechtějí mít SSO otevřená. Vedení města opět zítra rozhodne jak dál,“ uzavřel Hladík.

 

Čtěte dále