Španělsko v boji s koronavirem dočasně zestátnilo soukromé nemocnice

V souvislostí s epidemií koronaviru podnikla španělská vláda celou řadu razantních kroků od omezení dopravy po zestátnění soukromých nemocnic. 

Ve snaze minimalizovat dopady koronavirové krize Španělsko zestátnilo dočasně všechny soukromé nemocnice a zdravotnická zařízení. Bezprecedentní krok ohlásil na tiskové konferenci v neděli v noci ministr zdravotnictví Salvador Illa. „Veškeré prostředky ze soukromého sektoru mají být v boji s epidemií k dispozici veřejnému zdravotnictví v regionech napříč Španělskem,“ prohlásil Illa a dodal, že privátní zařízení budou poskytnuta pacientům s koronavirem SARS-CoV-2 a všichni výrobci a dodavatelé zdravotnického materiálu by měli do 48 hodin kontaktovat vládu a dohodnout se na dalších krocích. Nouzový stav trvá v zemi od soboty; lidé mohou chodit pouze do práce či nemocnic a na nákupy potravin a léků.

Ministr rovněž oznámil, že prodloužil smlouvy na bydlení studentům čtvrtého ročníku medicíny a umožnil je zaměstnat, aniž by museli dokončit lékařské zkoušky. Tyto kroky mají zabránit nedostatku zaměstnanců, kteří jsou potřeba při pomoci nakaženým. Vládu by měla do 48 hodin rovněž kontaktovat každá společnost, která může poskytnout nebo vyrobit materiály na testy, ochranné masky, rukavice a další lékařské a farmaceutické prostředky. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuty.

Poslední opatření se týká toku informací ohledně postupu epidemie. Zdravotnictví ve Španělsku řídí každý region samostatně a doposud každý z nich posílal veškerá data vládě, jak uznal za vhodné. Nyní budou data poskytována jednou denně Ministerstvem zdravotnictví, aby se předešlo zmatkům a nepřesnostem.

Během nouzového stavu, který Španělsko vyhlásilo na patnáct dní, bude veřejná silniční, námořní i letecká doprava omezena na polovinu. Ministr dopravy José Luis Ábalos oznámil, že dráhy Renfe mohou očekávat omezení dokonce až o 85 procent. „Tato drastická omezení mobility budou vyžadovat nepohodlí a obětování každého z nás, pro snížení rizik jsou ale nezbytná,“ vysvětlil Ábalos. Ministryně obrany Margarita Robles rovněž oznámila, že každý region zajistí konkrétní kroky, aby se postaral o lidi bez domova a zajistil jim přístup k jídlu.

 

Čtěte dále