V Mexiku denně zavraždí deset žen. Masivní protesty ale prezidenta ke změně nepřiměly

V pondělí protestovalo na osmdesát tisíc lidí v hlavním městě Mexika proti násilí na ženách. Prezident López Obrador ale prohlásil, že měnit strategii vůči problému vláda nehodlá.

Největší protest tohoto druhu v dějinách země, jenž nesl název Den bez žen, měl poukázat na selhání vlády, která dosud nedokázala adekvátně zareagovat na stav, kdy je v zemi každodenně zavražděno více než deset žen. Spousta protestujících chtěla účastí vyjádřit vztek a frustraci nad celostátní krizí. Většina vražd skončí nevyřešena a pohřešované často na vlastní pěst hledají místo federálních a státních orgánů samotní členové rodin.

„Byly jsme zvyklé chodit samy ze školy a nechávat dveře domu otevřené. To už je ale minulost,“ říká studentka práv a pracovnice v kavárně Elsa Arísta González. „Teď jsme si zvykly žít ve strachu.“ Podle González, která založila facebookovou skupinu zaznamenávající případy zmizení a násilí na ženách v obci Nezahualcóyotl (lidnaté součásti hlavního města), už mají prý obyvatelé plné zuby toho, že se prakticky nic neděje a pachatelé unikají zákonu.

Velká část kritiky míří na současného prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Ten při nástupu do úřadu v prosinci 2018 sliboval velké změny v přístupu k problematice násilí na ženách, ale dosud žádné kroky neučinil. „Po celý rok vláda jenom slibovala, ale situace se pro ženy nijak nezměnila. Ženy čelí stejnému násilí jako předtím a země se navíc čím dál víc militarizuje,“ říká profesorka práv Alejandra Santamaría. Levicový prezident připsal vraždy žen „neoliberální politice“ předchozích vlád a opakovaně prohlásil, že ženské protesty jsou součástí pravicové konspirace vůči jeho osobě a kabinetu, píše The Guardian.

Některé případy jsou obzvlášť brutální. Veřejností například otřásl únorový případ vraždy pětadvacetileté Ingrid Escamilly, kterou její manžel stáhl z kůže a zbavil vnitřností. Fotky jejího mrtvého těla poté publikoval na titulní straně bulvární plátek. V jiném případě bylo v plastovém pytli nalezeno tělo sedmileté Fátimy Aldrighetti Antón, jež neslo stopy mučení. Dva podezřelí byli zatčeni teprve poté, co hlavní město vypustilo ven informaci ohledně komplikované situace v její domácnosti.

Den po protestu, při němž se ženám absentujícím v práci podařilo kolektivně pozastavit chod země, se prezident vyjádřil, že prozatím žádné kroky navíc neučiní. Na otázku, zda zváží nový přístup, odpověděl: „Nikoli, budeme se snažit posílit stejnou strategii. Musíme najít příčinu násilí.“ K tomu znovu připomněl, že „konzervativci chtějí pod maskou feminismu svrhnout vládu“. Jeden z členů kabinetu měl později prohlásit, že ženy raději protestují, protože kdyby zůstaly doma, mohlo by je to přimět umýt nádobí.

 

Čtěte dále