Dvanáct zemí EU chce, aby byl základem plánu obnovy po epidemii evropský zelený úděl

Německo, Francie a dalších deset států Evropské unie nepovažují zelený evropský úděl po propuknutí pandemie za luxus, nýbrž za nutný základ pro udržitelnou ekonomiku.

Po celé dosavadní trvání epidemie koronaviru odborníci doporučují nezříkat se v momentální situaci plánu snižovat emise a bojovat se změnou klimatu. Podle mnohých je krize vyvolaná šířením viru příležitostí naopak přitvrdit v prosazování zelené politiky. Věří totiž, že epidemie je součástí klimatické krize. Světová média přinesla nespočet textů o tom, že současnou krizi je třeba naopak využít ke skutečně radikálnímu kroku pro zlepšení budoucnosti, který by se jindy prosazoval jen stěží.

Kromě těchto hlasů se ale samozřejmě ozývají i ty, kteří vnímají snahu přidržet se plánovaných opatření jako naivní a považují to za zbytečný luxus. Tento názor zastává také premiér Andrej Babiš. V Rakousku, Dánsku, Lotyšsku, Francii, Německu, Lucembursku, Finsku, Itálii, Holandsku, Portugalsku, Švédsku a Španělsku si však myslí něco jiného. „Všechna zelená opatření jsme původněji chtěli provádět pomaleji. Epidemie je ale impulsem, jak v boji s klimatickou krizí přidat plyn,“ říká Morten Østergaard, lídr dánské Radikální liberální strany, podle kterého by zdejší soubor zelených opatření plán měl začít být uskutečňován hned po uvolnění epidemických nařízení. „Chceme investovat miliardy, abychom se stali uhlíkově neutrální zemí. Pokud to neuděláme teď, budeme muset utrácet později více. Chceme do toho pustit i s ohledem na to, že by se nám tak současně podařilo snížit nezaměstnanost, vysvětlil politik v rozhovoru pro web The Local, ve kterém popisuje některé detaily dánského zeleného plánu.

Před pár dny Dánsko společně s dalšími zeměmi, ke kterým se mezitím připojila i Francie a Německo, podepsaly prostřednictvím svých ministrů pro životní prostředí prohlášení. Podle něj musí být evropský zelený úděl jádrem celoevropských snah o znovuobnovení po epidemii. Ministři jej uveřejnili na specializovaném webu Climate Home News. „Zelený úděl nám poskytuje plán, kterého bychom se měli držet, pokud chceme vyřešit stávající krizi a současně v Evropě vybudovat udržitelnou a uhlíkově neutrální ekonomiku,“ napsali. Očekává se, že počet signatářů se ještě zvýší, brzy se má připojit i Řecko. Zelené investice budou podle posledních zpráv, například podle vyjádření místopředsedy Evropské komise a komisaře pro euro a sociální dialog Valdise Dombrovskise, klíčovou oblastí zájmu Evropské unie.

 

Čtěte dále