Finská vláda uspořádala tiskovou konferenci pro děti o koronaviru

Premiérka a další dvě ministryně na tiskovce odpovídaly dětem na jejich otázky ohledně koronavirové pandemie. Cílem konference bylo rozptýlit obavy finských dětí.

Ve Finsku v pátek pořádali první tiskovou konferenci pro děti. Finské političky na ní odpovídaly na obavy dětí ohledně koronaviru. Na otázky dětí kromě premiérky Sanny Marin odpovídaly ještě další dvě finské političky – ministryně školství Li Andersson a ministryně vědy a kultury Hanna Kosonen. Videokonference byla organizována dětským časopisem Apu Juniory a magazínem Yle.

Na začátku političky vysvětlily současnou situaci a řekly, že je stále důležité mytí rukou a dodržování společenského odstupu. Otázky pokládaly děti ve věku mezi sedmi a dvanácti lety. Dívka Ema se například ptala, kdy se děti budou moci vrátit do školy. Ministryně školství Li Anderssenová jí odpověděla, že se politici radí s odborníky o tom, jestli to půjde ještě tento školní rok, ale že pravděpodobnější je to až na podzim.

Dívka Iiris se pak zeptala, jestli je situace ve Finsku dobrá. „Když situaci u nás porovnáme s jinými zeměmi, je dobrá,“ ujistila ji ministerská předsedkyně Sanna Marin. Všechny tři političky zdůrazňovaly důležitost mytí rukou po návratu domů z venku a omezené setkávání s druhými lidmi a navrhovaly dětem, aby zavolaly nebo napsaly prarodičům. „Co můžeme pro Finsko udělat?“ zeptal se chlapec Aaron. „Nejdůležitější věc, kterou mohou děti školního věku dělat, kromě dodržování doporučení ohledně koronaviru, je učit se,“ odpověděla mu ministryně školství.

 

Čtěte dále