Příslušník městské policie fyzicky napadl dva lidi, kteří dle něj nedodržovali rozestupy

Na čtyřčlennou skupinku u rybníka v pražských Řepích někdo přivolal strážníky městské policie. Jeden z policistů dva členy skupinky fyzicky napadl.

Výjimečná opatření, která Česká republika zavedla v souvislosti s pandemií COVID-19, jsou psychicky náročná nejen pro obyvatele, kteří je musí dodržovat, ale zjevně i pro ty, kteří by na jejich dodržování měli dohlížet. Před několika dny zbila ochranka obchodu s potravinami seniora, protože mu nevěřila, že je mu 65 let. O víkendu zase došlo k napadení dvou lidí příslušníkem Městské policie Praha. Incident byl částečně zachycen na videu.

i got měšťák slapped by this neohrožený strážníkangry reacts onlykontext: Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích (v rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé), když na nás někdo zavolal hlídku. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím. Všechno tedy probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval s tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani nedodržují odstup. Načež dostal od strážíka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku. Strážníkovu fyzickému napadení nepředcházela z naší strany absolutně žádná agrese, slovní urážení nebo snad zasahování do jeho osobního prostoru. Po celou dobu nám taky odmítal sdělit své jméno nebo identifikační číslo, o které jsme ho opětovně žádali.

Zveřejnil(a) Tereza Smažinková dne Neděle 5. dubna 2020

Na svém Facebooku popisuje jedna z napadených situaci takto: „Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníku v Řepích (v rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé). Přesto na nás někdo zavolal hlídku. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušili vyhlášku, a tedy toto jejich jednání nezpochybňuji. Všechno probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani oni nedodržují odstup. Načež dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli, kdy jsem se ho slovně zastala, tak jsem dostala facku. Fyzickému napadení ze strany strážníka nepředcházela z naší strany absolutně žádná agrese, slovní urážení nebo snad zasahování do jeho osobního prostoru. Po celou dobu nám taky odmítal sdělit své jméno nebo identifikační číslo, o které jsme ho opětovně žádali.

Dobrou zprávou je, že se napadení obrátili na Městskou policii Praha s podnětem k prošetření této události. A podle jejich okamžité reakce lze usuzovat, že tento prozatím ojedinělý exces není selháním českých bezpečnostních složek, ale pouze jedince zachyceného na videu:  „Dobrý den, váš podnět jsme okamžitě předali kontrolním orgánům, aby celou situaci prověřili. S ohledem na uvedené bude celá situace důkladně prověřena v nejkratším možném termínu. Přestože nevíme, co celé situaci předcházelo, už teď je zřejmé, že náš strážník vystupoval zcela neprofesionálně. Jakmile budeme znát výsledky, budeme vás neprodleně informovat. Děkujeme za pochopení,“ uvedla Městská policie Praha v reakci na video. „Samozřejmě si omluvy od policie vážím a chápu, s jakým účelem ji napsali. Stále si ale nemyslím, že by takový člověk měl vykonávat tuhle funkci,“ vyjádřila se jedna z napadených a dodala, že i přes nepříjemný zážitek stále věří, že jde o pochybení jednotlivce a nikoli celé instituce.

 

Čtěte dále