Romská absolventka Harvardu volala mosteckému rasistovi. Neuvěříte, co se stalo

Na implicitně rasistický inzerát se rozhodla odpovědět romská absolventka Harvardu. Dovolala se českému rasistovi Jiřímu Sieberovi, který jí potvrdil, že byt není „pro Cikány“.

Česká republika se dlouhodobě potýká s diskriminací na trhu s bydlením. Novým trendem diskriminačních inzerátů jsou různé kódy, které slouží k tomu, aby jejich autoři nemuseli používat slova Rom nebo Cikán. Jeden takový inzerát se objevil na sociálních sítích a psalo se v něm: „Byt je pro slušné nájemníky. Byt není vhodný pro absolventy Harvard University a modely Louis Vuitton.“ Česká Romka Petra Gelbart, která žije se svou rodinou v New Yorku, učí na vysoké škole a pracuje jako muzikoterapeutka a také má doktorát z Harvardu, se rozhodla zjistit, co za tímto kódovým označením stojí. Zavolala tedy na číslo, které bylo v inzerátu uvedeno.

Jiří Maria Sieber je známý jako herec a komparsista, ale také jako člověk, který se chlubí plechovkou od Cyklonu B nebo plachetnicí z koncentračního tábora Dachau s plachtou z lidské kůže.

Poté, co se na inzerát dovolala, zjistila, že byt pronajímá autor knihy Šmoulové z Chanova Jiří Maria Sieber. Na dotaz, zda jí byt pronajme, když vystudovala Harvard, se jí Sieber zeptal, zda je modelka Louis Vuitton. Petra Gelbart mu řekla, že nechápe, co tím chce říct. „Je to úplně jednoduchý, všichni Cikáni si dávaj na svůj Facebook, že absolvovali Harvard University a že jsou modelové Louis Vuitton. A protože to není pravda, tak takovýhle lidi nechci,“ vysvětlil Sieber. Když mu Petra Gelbart řekla, že je Romka, a že tedy pronájem asi nevyjde, přisvědčil s tím, že to není žádná škoda.

https://www.facebook.com/petra.gelbart/videos/10111845951215601/

 

„Bydlení je u Romů stále žhavé téma, ale v době pandemie možná ještě o něco žhavější. Tak jsem si řekla, že ten diplom z Harvardu k něčemu využiju, abych poukázala na absurditu takhle diskriminačního inzerátu. Vůbec jsem ale nevěděla, o koho se jedná,“ vysvětlila Petra Gelbart své pohnutky.

Jiří Maria Sieber je známý jako herec a komparsista, ale také jako člověk, který velmi otevřeně hlásá rasistické názory, podporuje projekt „vesnice pro lůzu“ a chlubí se plechovkou od Cyklonu B nebo plachetnicí z koncentračního tábora Dachau s plachtou z lidské kůže. Je také úzce napojený na severočeské družstvo Krušnohor, které spravuje většinu SVJ na Mostecku a proti kterému se mnozí majitelé bytů bouří, neboť mají pocit, že je Krušnohor okrádá. Kromě toho byl Jiří Sieber v roce 2014 hostem show Jana Krause, kde s ním Kraus ale neprobíral ani jeho rasistické názory, ani hereckou kariéru, ba ani jeho podnikání v severočeských realitách, nýbrž Sieberovu sbírku klystýrů.

 

Čtěte dále