Světové organizace volají po odpuštění dluhů nejchudším zemím světa

Odpuštění dluhů může pomoci chudým státům investovat do rozvoje zdravotnictví, aby mohly čelit koronavirové pandemii. Už letos by smazání dluhů mohlo těmto zemím přinést až 25 miliard dolarů.

Britská charitativní organizace Jubilee Debt Campaign spustila mezinárodní kampaň, v níž požaduje zrušení dluhů pro země globálního Jihu. Kampaň už podpořilo přes sto organizací z celého světa, včetně Oxfamu, ActionAid International, ale také české Ekumenické akademie. Podle signatářů je potřeba uvolnit finanční zdroje, aby mohly nejchudší země rozvinout zdravotnictví a vytvořit funkční záchrannou síť pro obyvatele zasažené pandemií nového koronaviru.

„Naše práce se inspiruje ve starověkém konceptu jubilea (Svatého roku nebo také Milostivého léta – pozn. red.), období, kdy byly odpuštěny dluhy, propouštěni otroci a redistribuovaly se pozemky a majetky, aby se do ekonomiky a společnosti zavedla férovost a rovnost,“ píše Jubilee Debt Campaign na svých stránkách. Mezinárodní měnový fond (IMF), Světová banka (WB), G20 a nejbohatší země by měly všem rozvojovým zemím nabídnout oddlužení. To je podle organizace nejrychlejší způsob, jak v těchto státech udržet peníze, aby se vypořádaly s pandemií. Další rozvojová pomoc by podle signatářů měla přicházet v podobě grantů, a nikoli půjček vytvářejících další dluhy. Tyto peníze by pak měly být v reakci na krizi použity na stavbu podpůrné infrastruktury.

Řada zemí byla zadlužena ještě před pandemií a nyní jim hrozí další dluhy. Jubilee Debt Campaign tak požaduje už letos zrušení dluhů pro 69 zemí. Mělo by jim podle odhadů zajistit až 25 miliard dolarů. 19,5 miliardy dolarů musí tyto státy zaplatit vládám a multilaterálním institucím, šest miliard pak soukromým věřitelům. Oddlužení by mělo ale především zabránit vytváření dlouhodobých dluhových spirál.

Mezinárodní měnový fond  uvolnil padesát miliard dolarů na kompenzaci dopadů koronavirové krize a Světová banka odsouhlasila čtrnáctimiliardový balíček pro nejzranitelnější ekonomiky. Obě instituce navíc už na konci března navrhovaly, aby bylo chudým zemím pozastaveno splácení dluhů. Podle vedoucího Jubilee Debt Campaign Tima Jonese by ale měly být dluhy rovnou zrušeny, a to jak vůči IMF a WB, tak i soukromým věřitelům. „Bylo by skandální umožnit soukromým spekulantům, aby v době takovéto krize vydělávali na vysokých úrocích z chudých zemí,“ dodává Tim Jones.

 

Čtěte dále