Open air město: Vilnius půjčí veřejný prostor podnikům, aby zákazníky obsluhovaly venku

Litevské hlavní město přišlo s plánem, díky kterému by zakrátko mohlo vypadat jako velká open air kavárna.

Nabídka vilniuské radnice na dočasné obsazení náměstí a ulic je určená pro koronavirovou krizí zasažené restaurace, bary, bistra, ale třeba i kadeřnictví a další podniky. V Litvě je jen poměrně málo případů onemocnění koronavirem, něco přes 1300, místní vláda proto povolila podnikům otevřít už příští týden. Zároveň však stále platí přísná opatření. Do obchodů může jen určitý počet zákazníků, roušky se musí nosit všude na veřejnosti a stoly v kavárnách a restauracích musí být dva metry od sebe. Píše o tom britský deník Guardian.

Podle rad mnohých odborníků by se města momentálně měla zaměřit na vytvoření plánu systematické pomoci vybraným odvětvím.

Starosta Vilniusu o plánu poskytnout veřejný prostor podnikům mluví jako o způsobu, jak udržet malé podniky při životě. Zatím nabídku využilo osmnáct podniků a počítá se s dalšími sto šedesáti. Vilnius mimo to vydal vouchery zdravotníkům zaměstnaným v městských zdravotnických zařízeních, za které mohou v podnicích utrácet, což je míněno jednak jako poděkování pracovníkům v první linii, jednak jako pomoc kavárníkům a ostatním drobným podnikatelům.

Podle rad mnohých odborníků by se města momentálně měla zaměřit na vytvoření plánu systematické pomoci vybraným odvětvím. Podle urbánního geografa Richarda Floridy, který je zakladatelem amerického webu o rozvoji měst CityLab, je pro města kromě ochrany pracovníků v první linii klíčová také podpora kreativního průmyslu, záchrana stávající podoby hlavních ulic (tedy podpora podniků, které na nich sídlí) nebo pomoc znevýhodněným čtvrtím. Na jejich obyvatele totiž bude ekonomická krize dopadat nejsilněji.

 

Čtěte dále