Dánské děti se mohou zase účastnit pyžamových párty. Ve švédských barech se bude smět tančit

Divadla, kina nebo zoo se v Dánsku otevřou až 8. června. Okamžitou zelenou ale dostaly dětské pyžamové párty. Ve Švédsku zase sílí odpor k historickému zákazu „spontánního tance“ v barech.

Původně v Dánsku platilo doporučení, že si mají děti spolu hrát maximálně v tříčlenných skupinách a neměly by přespávat u kamarádů. Ve středu ho ale dánské ministerstvo zdravotnictví zrušilo. Mluvčí úřadu Maria Koch Abel to potvrdila ve vysílání dánské státní televize DR.

„Rozhodli jsme se vzdát přísných požadavků na to, s kým a kdy si děti mohou hrát,“ řekla. Ministerstvo doporučuje, aby si děti hrály spíš venku. Pokud však používají vlastní klávesnici a myš, mohou „pařit“ i na počítačích. Zdůraznila však, že by i nadále měly udržovat mezi sebou rozestupy minimálně jeden metr a často si umývat ruce. Nové pokyny dánské úřady vydaly poté, co se děti vrátily do škol, a nedošlo přitom k žádnému podstatnému nárůstu nových infekcí.

Ve Švédsku, které je známé nejliberálnějším přístupem k pandemii v Evropě, sílí odpor k historickému zákonu, který vyžaduje speciální povolení pro bary, kde se tančí. Zákon byl švédským parlamentem schválen ve třicátých letech dvacátého století kvůli obavám, že by tanec, pití a dekadence mohly zkazit švédskou mládež.

O zrušení tohoto zákona se už pokoušela řada švédských politických stran, nakonec bylo v roce 2016 schváleno parlamentem. Vláda jej však kvůli nesouhlasnému postoji švédské policie dosud neuvedla v praxi. Majitelům barů, kde by lidé začali jen tak tančit, tak hrozily nejen pokuty, ale také odebrání licence, ba dokonce i vězení. V souvislosti s uvolňováním opatření kvůli pandemii koronaviru však vláda slíbila, že tanec v barech bude definitivně umožněn.

 

Čtěte dále